“Nemojte sada da krijete nove slučajeve, budite otvoreni”: Kineski premijer upozorio lokalne zvaničnike da je poverenje građana najvažnije

0
Foto: Profimedia

Kineski premijer Li Kećijang upozorio je lokalne zvaničnike da ne kriju nove slučajeve koronavirusa, nakon što je ta država nekoliko dana prijavila da nije bilo lokalne transmisije u borbi protiv smrtonosne pandemije.

Li, drugi po komandi u zemlji, pozvao je u ponedeljak lokalne samouprave da “otvoreno iznose činjenicu” i budu “transparentne” u objavljivanju informacija o epidemiji.

“Otvorenost i transparentnost u ovom trenutku znače da se novi slučaj mora prijaviti nakon što se otkrije. To je ono što jeste. Ne sme biti skrivanja ili nedovoljnog izveštavanja”, rekao je on visokim zvaničnicima koji su zaduženi za borbu protiv COVID-19.

Kineski premijer je u januaru postavljen za šefa radne grupe centralne vlade – ili “centralne vodeće grupe” – za borbu protiv koronavirusa.

Posetio je grad Vuhan, epicentar izbijanja epidemije, krajem januara, više od mesec dana pre nego što ga je u martu obišao glavni kineski lider Si Đinping.

Čini se da je Liovo upozorenje deo zajedničkog napora da se obnovi poverenje javnosti usled upornih optužbi da su lokalni zvaničnici namerno umanjili realnost situacije u ranim fazama epidemije.