“Nemamo nadležnost ali ćemo pratiti”: Zaštitnik građana o navodima o presretanju mejlova Šutanovca i Nedeljnika

0
Foto: Medija centar Beograd

Iz kabineta Zaštitnika građana za Raskrikavanje navode da ta institucija nema nadležnost u slučaju presretanja elektronske prepiske između bivšeg ministra odbrane Dragan Šutanovca i glavnog urednika Nedeljnika Veljka Lalića, jer se povreda tajnosti elektronske pošte goni ili po privatnoj tužbi ili krivično gonjenje preduzima javni tužilac ukoliko je u pitanju službeno lice.

„Konkretan slučaj otvara pitanje rada organa uprave u sastavu Ministarstva odbrane, odnosno zakonitosti i pravilnosti postupanja Vojnobezbednosne agencije“, piše u odgovoru Zaštitnika građana.

„Građanin koji smatra da su mu radnjom VBA ili VOA povređena ili uskraćena ljudska prava ili slobode, radi zaštite svojih prava, može da se obrati generalnom inspektoru“.

Takođe, dodaju i da nadzor nad primenom Zakona o elektronskim komunikacijama obavlja Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija, preko inspektora elektronskih komunikacija.

„Zaštitnik građana će pratiti postupanje nadležnih organa uprave u konkretnom slučaju, ukoliko im se građani koji su bili uključeni u ovom slučaju obrate“, zaključuje se u odgovoru.