Nemački mediji o protestima i blokadama puteva u Srbiji: “Građani protiv projekata koji su štetni po ekologiju i idu u prilog investitorima…”

0
(BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/EV)

Zaštitnici životne sredine blokrali mostove i puteve širom Srbije, želeći da iznude ukidanje zakona koji otežavaju proteste protiv projekata štetnih po životnu sredinu, a idu u prilog investitorima, javljaju nemački mediji.

„Hiljade zaštitnika zaštite životne sredine u subotu je drugi put zaredom blokiralo mostove i puteve širom Srbije. Učesnici su paralisali saobraćaj na gradskom autoputu Beograd, na najvažnijem mostu na Dunavu u Novom Sadu na severu Srbije i na centralnim lokacijama u još 52 grada u zemlji”, piše portal magazina Špigel.

„Ljudi su protestovali protiv zakona o referendumu usvojenog prošlog meseca koji otežava proteste protiv projekata štetnih po životnu sredinu. Takođe protiv novog zakona o eksproprijaciji, koji državi olakšava sticanje privatnog zemljišta. Prema mišljenju demonstranata, zakon će favorizovati velike investitore.”

Najavljene dalje blokade puteva

„Protest je bio usmeren i protiv planiranog vađenja litijuma u ​​Loznici u zapadnoj Srbiji za koje se priprema britansko-australijska rudarska kompanija Rio Tinto. Zaštitnici okoline strahuju da bi projekti mogli da zagade zemljište i vodu u Srbiji.

Demonstranti su zahtevali bezuslovno povlačenje dva zakona i najavili dalje blokade puteva. Na akcije širom zemlje koje su trajale dva sata, pozvala je organizacija pod nazivom „Kreni promeni”.

Demonstracije su uglavnom protekle bez incidenata. Samo su u Novom Sadu huliganski navijači, obučeni u crno i maskirani, kamenicama napali skup. Maltretirali su i grupu studenata. Ekstremne fudbalske navjače često kontroliše tajna služba u Srbiji” završava Špigel ovaj kratak izveštaj na osnovu informacija dpa.

I nemački radio Dojčlandfunk je javio da su u Srbiji održani protesti. Pored već pomenutog ovaj radio navodi da je „Litijum ključna komponenta za baterije u električnim automobilima, te da „Rio Tinto u zapadnoj Srbiji želi da uloži 2,4 milijarde dolara. Zaštitnici okoline upozoravaju da bi ovaj rudnik mogao da uništi rezerve podzemnih voda u tom delu Srbije.”