Nemačka vlada daje podsticaje do 15.000 evra za male firme, zabranjuje se izbacivanje iz stanova zbog neplaćene kirije…

0
Profimedia

Nemačka je donela nove opsežne mere u borbi protiv širenja korona-virusa. Komentatori štampe ističu da je to bilo neophodno, ali da je sada i demokratija na testu – jer slobode ne mogu biti ograničene neograničeno, prenosi Dojče vele.

Kancelarka Angela Merkel i sama je u kućnom karantinu – u nedelju uveče je potvrđeno da je lekar, koji joj je u petak dao vakcinu protiv pneumokoka, pozitivan na korona-virus. Pre toga je Merkel na konferenciji za štampu objavila mere koje su ovog ponedeljka stupile na snagu u Nemačkoj, ne računajući Bavarsku, Saksoniju i Sarsku oblast koje su ranije uvele još strože mere.

Ideja je, kako su se dogovorili pokrajinski premijeri, da se umesto zabrane kretanja uvede zabrana kontakta. Tako je od sada u javnom prostoru dozvoljeno kretati se iz bilo kog razloga, ali samo pojedinačno, sa članovima porodice iz istog domaćinstva, ili sa još jednom osobom koja nije iz domaćinstva. I dalje su dozvoljene šetnja, džoging ili vožnja bicikla.

Kućne posete su i dalje dozvoljene, osim okupljanja velikog broja ljudi to jest kućnih žurki i velikih sedeljki.

Nakon što su već ranije zatvoreni kafići, barovi, klubovi, sada se zatvaraju i restorani. Ostaje dozvoljeno uzimanje hrane u brzim restoranima za konzumaciju kod kuće, kao i isporuka hrane. Zatvaraju se uslužne delatnosti nege tela poput frizerskih salona, salona za tetoviranje ili masažu.

Mere će biti na snazi najmanje dve sedmice.

„Vlada još uvek izbegava zlokobnu sintagmu ‘zabrana kretanja’ jer to miriše na vanredno stanje i oduzimanje sloboda. Zabrana kontakta je skoro ista, ali zvuči mekše“, piše list Folksštime iz Magdeburga. „Ali državno naložena nesloboda služi tome da povratimo slobodu koja nam je pre samo par dana delovala samorazumljivo poput sunca i kiše.“

Inače, kako je DW javio, nemačka Vlada usvojila program pomoći privredi i pojedincima u iznosu od 156 milijardi evra.

Male firme i samostalni preduzetnici tokom tri meseca dobiće podsticaje do 15.000 evra, a za velike firme se osniva poseban fond, dok će državna razvojna banka neograničeno davati kredite.