Nemačka proglasila Veliku Britaniju za rizičnu ‘zonu varijacionih mutacija’ korona virusa

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Zbog širenja indijske varijante korona virusa u Velikoj Britaniji, tu zemlju će od sutra, u nedelju, Nemačka smatrati visokorizičnom “zonom varijacione mutacije” tog virusa, najavio je nemački Institut “Robert Koh”.

Posledica je znatno ograničenje putovanja iz Velike Britanije u Nemačku. Svi putnici koji dolaze iz te zemlje biće u Nemačkoj podvrgnuti dvonedeljnom karantinu koji se ne može skratiti čak i ako je nečiji test negativan.

Tako će od nedelje avio-kompanijama, autobusima i vozovima biti dozvoljen prevoz iz Velike Britanije u Nemačku samo nemačkih državljana ili ljudi koji žive u Nemačkoj.

Velika Britanija je prva u Evropi posle dužeg vremena ponovo postala područje u kojem cirkulišu nove varijante virusa. 

Po nemačkoj klasifikaciji, do sada je u kategoriji visokog rizika, kao “zone varijacione mutacije”, bilo samo jedanaest zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike.

Indijska varijanta virusa B.1.617.2 smatra se posebno zaraznom i poslednjih meseci je u velikoj meri doprinela eksplozivnom povećanju broja zaraženih u Indiji.

Po britanskom ministru zdravlja Matu Henkoku, do sada je u njegovoj zemlji, posebno na severozapadu Engleske i u Londonu, identifikovano 2.967 slučajeva povezanih s tom zaraznijom varijantom B1.617.2, uz rast broja tih slučajeva za 30 odsto samo od ponedeljka.

Britansku vladu optužuju što je u aprilu odložila pooštravanje ograničenja dolaska putnika iz Indije.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan je u petak izrazio zabrinutost zbog stanja u Velikoj Britaniji i rekao da je neophodno “sprečiti širenje te varijante” u Nemačkoj.

Nemačka vodi vrlo opreznu politiku u borbi protiv virusa, te iako ovog vikenda ukida neka od ograničenja, pre svega u ugostiteljstvu, gosti, da bi došli u restorane ili pivnice, moraju ili da imaju negativan test na virus, ili potvrdu da su vakcinisani, ili da su potpuno izlečeni ako su bili oboleli od korona virusa.

Po Institutu “Robert Koh” od petka, u Nemačkoj je tokom epidemije registrovano ukupno 3.635.162 zvanično prijavljenih slučajeva kovida-19 (8.769 više nego u četvrtak) i 87.128 umrlih (226 više nego u četvrtak).

Suprotno putnicima iz Velike Britanije, putnici iz Francuske, Hrvatske i Slovenije, zbog naglog svakodnevnog smanjenja broja zaraženih u te tri zemlje, neće više u Nemačkoj biti prinuđeni na karantin od pet do 10 dana po dolasku. 

U tim zemljama stopa incidence je sada ispod 100 slučajeva infekcije na 100.000 stanovnika tokom sedam dana.

Ipak, uprkos tome, putnici iz te tri zemlje moraju imati ili negativan nedavni rezultat PCR testa, ili biti potpuno vakcinisani protiv koronavirusa, ili se smatrati izlečenim ako su od njega bili oboleli.