Nemačka o odnosu sa Amerikom: Komplikovano je. Kampanja može da podstiče sukobe, to je podslednje što nam treba

0
Profimedia

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je da su odnosi Nemačke i SAD komplikovani te da se plaši da će nemiri u Americi dodatno podstaći tenzije na međunarodnom nivou.

Mas je u intervjuu za vikend izdanje Bild am Zontag rekao da će Berlin smanjenje broja američkih vojnika u bazama u Nemačkoj uzeti u obzir ukoliko SAD nastave sa takvim planom.

“Mi smo partneri u transatlantskom savezu, ali komplikovano je. Nemačka ceni saradnju sa američkom vojskom koja se gradila i rasla decenijama. To je interes obe strane”, rekao je Mas.

Izrazio je zabrinutost da bi američka predsednička izborna kampanja mogla dodatno polarizovati Ameriku i podstaći populističku politiku.

“Tada ne samo da suživot u zemlji postaje teži, već i podstiče sukobe na međunarodnom nivou. To je poslednje što nam treba”, rekao je ministar.

Predsednik SAD Donald Tramp naložio je Pentagonu da smanji broj američkih vojnika stalno stacioniranih i Nemačkoj, preneo je juče list Vol strit džurnal.

Kako navodi taj list, cilj je da se broj američkih vojnika u Nemačkoj smanji na 25.000.

Trenutno, u 21 američkoj bazi širom Nemačke boravi oko 34.500 vojnika s porodicama. Taj broj može narasti i do 52.000 u vreme rotacije jedinica ili prilikom vojnih vežbi.

(Beta-AP)