Nema više testova za koronavirus u kragujevačkom Institutu

0
Foto: Profimedia

Kragujevački Institut za javno zdravlje (IZJZ) od ponoći nema više testova za briseve za analizu na koronavirus, a u poslednja 24 sata broj novozaraženih u Šumadijskom okrugu je šestoro, odnosno četiri puta manji u odnosu na prethodni dan (24), prenosi N1.

“Uzorci rađeni brisevima iz Batajnice su svi urađeni i više ih nemamo na lageru. Ostale analize smo po prvi put radili brisevima iz ‘Vatrenog oka’ koji, večeras se pokazalo, ne odgovaraju našoj opremi, tako da te uzorke u sredu moramo da šaljemo u ‘Vatreno oko’ da se očitaju. Pošto Batajnica više nema briseva na lageru, uspostavićemo kontakt sa Torlakom da od njih nabavljamo”, rekao je direktror IZJZ docent dr Dragan Vasiljević.

Dodao je da je u Palati Srbija u utorak bio konstruktivan razgovor i obećanje značajne pomoći u opremanju kovid laboratorije “Kraguj”, čime bi kragujevački IZJZ značajno popravio performanse te laboratorije, rekao je Vasiljević.

U Kragujevcu je četvoro novoobolelih u poslednja 24 časa, u Batočini dvoje. Laboratorija “Kraguj” je registrovala pozitivnim na virus i jednog pacijenta iz Tutina.

Prema novim podacima IZJZ u kragujevačkom Kliničkom centru se od Covid-19 leči 42 pacijenata, od kojih je osmoro na respiratorima. Sa lečenja iz KC su otpušteni po jedna osoba iz Novog Pazara i Ćuprije.

“Sticajem okolnosti, korona se vraća, a da bi je totalno pobedili potrebno je da budemo disciplinovani. IZJZ apeluje na sugrađane da koriste rukavice i maske u zatvorenom prostoru, što češće dezinfikuju ruke alkoholom i da drže distancu od dva metra. Borba traje – korona mora pasti”, saopštava kragujevački Institut za javno zdravlje.