“Nema više ponovljenih testova. Kome prestanu simptomi smtaraće se izlečenim”: Nova pravila u Republici Srpskoj

0
Foto. Profimedia

Pozitivni na koronavirus više neće biti retestirani, saopštio je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, prenosi Blic.

“Ko je na prvom testu pozitivan, biće najmanje 14 dana u karantinu i kad više ne bude imao simptome smatraće se izlečenim. Ponovnog testiranja neće biti” rekao je Zeljković, prenosi Srpskainfo.

Epidemiološkinja dr Jela Aćimović je precizirala da će kovid pozitivni pacijenti, koji imaju simptome bolesti, biti u karantinu koliko god to bude potrebno, a izlečenima će se smatrati tek kada tri dana zaredom ne budu imali nikakve simptome.

“Ova nova metodologija testiranja je utemeljena na preporukama Svjetske zdravstvene organizacije”, rekla je dr Aćimović.

U Bosni i Hercegovini su, kako je saopšteno, za 24 časa registrovana 434 nova slučaja zaraze koronavirusom, od čega 309 u Federaciji BiH, 123 u Republici Srpskoj i dva u Distriktu Brčko.

To je rekordan broj pozitivnih na koronavirus od početka epidemije. Od ukupnog broja testiranih pozitivno je 24,7 odsto osoba. 

U poslednja 24 časa u RS je na koronu testirano 549 uzoraka, a kod 123 ljudi je potvrđena zaraza korona virusom, a najviše novoobolelih je iz Banjaluke – 22.

Od posledica koronavirusa u protekla 24 časa je preminulo 11 osoba: šest u Federaciji BiH i pet u RS. U BiH je od početka epidemije preminulo 339 osoba, a koronavirusom je zaraženo ukupno 11.878. 

U protekla 24 časa u Federaciji BiH testirano je 1.207 uzoraka, od kojih je 309 pozitivno na koronavirus. Novi slučajevi registrovani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo. 

(Beta)