“Nema veze sa referendumom”: Protestna šetnja na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića u Beogradu

0
Printscreen/YouTube/N1

(Beta) – Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović najavio je danas da će na godišnjicu ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića 16. januara biti organizovan protestni skup i šetnja u Beogradu.

“Protestni skup pod motom ‘Ko je ubio Olivera’ počeće u podne ispred predsedništva, a nakon toga protestna šetnja će ići do Trga republike, pored Politike do RTS-a, i biće završena ispred crkve Svetog Marka, paljenjem sveća za Olivera Ivanovića”, rekao je Veselinović za agenciju Beta.

On je dodao da će pre protestnog skupa biti položeno cveće na grob Olivera Ivanovića i naveo da se očekuje prisustvo “svih opozicionih stranaka i pokreta”.

Veselinović je objasnio da će skup biti bez stranačkih obeležja, sa jasnom porukom da je “nedopustivo” da četiri godine nema rezultata u istrazi i presudu za ubistvo, iako se ono desilo na javnom mestu, “uz bezbroj dokaza, a prethodila mu je medijska i svaka druga satanizacija od režima (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića”.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je juče da podržava ideju o šetnji u znak sećanja na ubijenog lidera inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića, zakazanu za 16. januar, ali da to nije u direktnoj vezi sa referendumom o ustavnim promenama, koji će biti održan istog dana.

“Svakako da bi trebalo održati šetnju za Olivera i podsetiti vlast da to političko ubistvo nije rešeno. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je obećavao da će ovaj slučaj biti rešen, koji je lično stao u zaštitu Milana Radoičića, danas više i ne pominje Olivera”, rekao je Aleksić za list “Danas”.

Kako je dodao, “to nema direktne veze sa referendumom, koji je još jedna igra režima u nizu”.

“Mislim da bi tog dana trebalo organizovati blokade i ne davati legitimitet tom procesu koji ima za cilj da cementira Vučićevo partijsko pravosuđe”, dodao je Aleksić.

Skupština Narodne stranke je na sednici održanoj u nedelju, 26. decembra 2021. godine, donela jednoglasnu odluku da se ta stranka protivi promenama Ustava Srbije koje se odnose na pravosuđe, a koje je usvojila Skupština Srbije 30. novembra, jer nisu u interesu države i građana.

“Stručna javnost je gotovo jednoglasno mišljenja da predložene promene Ustava ne bi doprinele nezavisnosti pravosuđa, a Narodna stranka je uverena da bi, u našoj političkoj realnosti, za kratko vreme sudovi i javna tužilaštva bili stavljeni pod apsolutnu kontrolu vladajuće stranke, zato što se ovim promenama Ustava, zapravo, olakšava i pojednostavljuje politički uticaj na sudije i tužioce”, navela je Narodna stranka u saopštenju.