“Nema smisla počinjati registraciju svih građana za vakcinisanje, jer će vakcinacija prve grupe trajati čitav prvi kvartal”: Odlaže se imunizacija u Češkoj

0
Slavek Ruta / Zuma Press / Profimedia

 (Beta) – Češka je odlučila da odloži početak prijave i rezervacije termina za vakcinisanje gradjana van najrizičnijih grupa jer neće stići da vakciniše lekare, drugo medicinsko osoblje i starije od 80 godina do kraja februara.

Premijer Češke Andrej Babiš rekao je da “nema smisla počinjati” registraciju svih gradjana za vakcinisanje 1. februara, kako je bilo planirano, jer je jasno da će vakcinacija prve grupe, koja je u najvećem riziku od zaraze, trajati čitav prvi kvartal.

U Češkoj je 27. decembra počela vakcinacija lekara i drugog zdravstvenog osoblja u bolnicama i starih u domovima, a od petka je sistem za prjavu i rezervaciju termina otvoren i za gradjane starije od 80 godina, putem interneta i specijalne telefonske linije.

Sistem za prijavu putem interneta u početku nije dobro funkcionisao. Povremeno je dolazilo do pucanja sistema, kasnile su SMS poruke sa šifrom za rezervaciju konkretnog termina, a u sistem povremeno nisu mogle da udju ni bolnice da popune slobodne termine za vakcinaciju.

Internet sistem, koji je za državu razvila nepoznata firma iz Ostrave, uz oštre kritike stručnjaka da je tehnički nedovršen i nedekvatan, posebno za starije gradjane, kasnije je proradio.

Do jutros su se preko interneta registrovale 143.000 od oko 441.000 Čeha iz grupe preko 80 godina starosti, ali je svega 34.900 uspelo da se izbori sa sistemom i da dobije konkretni termin za vakcinaciju.

U Češkoj je od 27. decembra vakcinisano 105.167 ljudi, a zemlji je do sada isporučeno 169.000 vakcina protiv korona virusa.

Češka kasni sa vakcinisanjem i zbog smanjenog obima isporuka u januaru koji je Evropskoj uniji najavila američka kompanija Fajzer, a premijer Babiš je kazao da kasni i isporuka vakcine kompanije Moderna.

Zbog toga se epidemiološki tim Češke dogovorio sa Vladom da rok za davanje druge doze vakcinisanima bude pomeren sa 21 na 28 dana kako bi u vreme smanjenja isporuka vakcina od 40 do 50 odsto, bilo vakcinisano više starijih od 80 godina.

Babiš je početkom vikenda rekao da “odlaže drugu dozu jer ona može da se primi 21 do 42 dana nakon prve, tako da odlaganje ne smeta”.

U Češkoj je ove sedmice sve primetnije usporavanje epidemije korona virusa. Juče je zaraza potvrdjena kod 5.199 osoba, za trećinu manje nego pre nedelju dana.

Prethodne sedmice su radnim danima obarani crni rekordi od početka pandemije jer je broj novozraženih u jednom danu prelazio 17.000.

Prema današnjim podacima Ministarstva zdravlja, i u bolnicama je sada najmanje ljudi u poslednje dve sedmice. Juče ih je bilo 6.473, od kojih 1.112 na intenzivnoj nezi.

Juče je umrlo 67 zaraženih, ali će taj broj biti veći jer podaci stižu sa zakašnjenjem, a tokom ove sedmice broj umrlih je bio oko 150 dnevno.

Od 10,7 miliona Čeha, od početka pandemije je umrlo 14.338 zaraženih virusom korona, što tu zemlju svrstava medju najlošije u Evropi po broju smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

Budući da vakcinisanje ne ide tako brzo kao što se očekivalo, Babiš je rekao da će Vlada sutra ponovo zatržiti od parlamenta produženje krizne situacije zbog epidemije za dodatnih 30 dana.

Krizna situacija, stepen niže od vanrednog stanja, koja Češkoj omogućava primenu sanitarnih i drugih mera po ubrzanom vanrednom režimu, na snazi je od 5. oktobra, a poslanici su već nekoliko puta odobravali njeno produženje.