Nema povećanog rizika od sindroma tromboze sa trombocitopenijom nakon druge doze vakcine Vakszevria

  0
  Foto AstraZeneka

  Studija koja je danas objavljena u časopisu Lancet pokazuje da nakon druge doze vakcine Vakszevria, kompanije AstraZeneka i Univerziteta Oksford, ne postoji povećan rizik od sindroma tromboze sa trombocitopenijom (TTS).

  Stope vrlo retkog poremećaja zgrušavanja, tromboze sa sindromom trombocitopenije (TTS), posle druge doze vakcine Vakszevria, uporedive su stopama u nevakcinisanoj populaciji.

  Podaci pokazuju da je procenjena stopa TTS-a nakon druge doze Vakszevrie iznosila 2,3 na milion vakcinisanih, uporediva sa stopom primećenom u nevakcinisanoj populaciji. Bila je 8,1 na milion vakcinisanih nakon prve doze.

  Mene Pangalos, izvršni potpredsednik, BioPharmaceuticals R&D, rekao je: “Vakszevria je efikasna protiv svih ozbiljnih oblika COVID-19 i igra presudnu ulogu u borbi protiv pandemije. Ukoliko TTS nije identifikovan nakon prve doze, ovi rezultati podržavaju raspored Vakszevrie sa dve doze, kako je naznačeno, da pomogne u pružanju zaštite od COVID-19, uključujući i rastuće varijante koje izazivaju zabrinutost”.

  Analiza je sprovedena koristeći globalnu bazu podataka o bezbednosti kompanije AstraZeneca, koja obuhvata sve spontano prijavljene neželjene slučajeve iz upotrebe njenih lekova i vakcina širom sveta.

  Prijavljeni slučajevi TTS-a globalno su obuhvaćeni do presečnog datuma 30. aprila koji se dogodio u roku od 14 dana od primene prve ili druge doze Vaksevrie.

  Rezultati su u skladu sa nedavnim izveštajem britanske regulatorne agencije za lekove i medicinska sredstva Yellow Card Report, britanskog sistema za prikupljanje i praćenje informacija o bezbednosnim problemima, koji takođe pokazuju niske stope TTS-a nakon druge doze.

  Nisu identifikovani specifični faktori rizika ili konačni uzrok za TTS nakon vakcinacije protiv COVID-19 i AstraZeneka nastavlja da sprovodi i podržava tekuće istrage. Štaviše, ovi vrlo retki događaji mogu se izbeći kada se simptomi identifikuju i na odgovarajući način leče, saopštila je AstraZeneka.