“Nema potrebe za obaveznom vakcinacijom, ima zainteresovanih za imunizaciju”

0
screenshot

“Imamo dovoljno vakcina i zainteresovanih za vakcinaciju, a i dovoljno vakcinisanih zdravstvenih radnika”, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a prenosi RTS.

On je rekao da je i ranije bilo dovoljno vakcinisanih lekara, ali je problem bio nedovoljnog broja vakcinisanih mladih medicinskih sestara, koje su se plašile da neće moći da imaju potomstvo.

Lončar je naglasio da je taj problem rešen nakon razgovora koji su obavljeni s medicinskim sestrama u kojima ih me objašnjeno da nema nikakvog dokaza da vakcina izaziva sterilitet.

„Ne mogu da garantujem da neka od zemalja gde naši građani idu na letovanje neće ući ponovo u neki novi talas zaraze, ali će država preduzeti sve da oni tamo odu bezbedno“, izjavio Lončar.

Napomenuo je da u Srbiji postoji dovoljna zainteresovanost za vakcinaciju i da prema najnovijem istraživanju ne postoji potreba za uvođenje obavezne vakcinacije.

„Naše je da uradimo sve da građane koji idu zaštitimo maksimalno. Znam da su se uželeli mora, ali preporučujem da to bude bezbedno, a država će obezbediti sve što se bude tražilo da se nesmetano pelaze granice“, dodao je ministar.