Građani Srbije će od 1. januara plaćati 100 dinara mesečno ekološku taksu, odnosno 1.200 dinara godišnje, kako bi se na godišnjem nivou sakupio fond od oko pet milijardi dinara koji će biti uloženi u zaštitu životne sredine, objavio je Blic.

Vlada Srbije je usvojila Uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja, kojom je definisala eko-taksu za pravna i fizička lica od 1.200 do dva miliona dinara, preneo je N1.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je, međutim, da „nema govora“ da će građani plaćati paušalno oko 100 dinara mesečno ili 1.200 dinara godišnje eko taksu od 2020. godine“.

„Mi ćemo u ponedeljak precizirati tu uredbu na osnovu koje su se pojavili novinski članci. Mi jesmo ove godine menjali uredbu da bi se eko taksa, pre svega za preduzeća i kompanije plaćala na način koji je transparentniji, i da to ne bi bio parafiskalni namet za privredu koja posluje u Srbiji“ – rekla je Brnabić.

U stavu 4. Uredbe, koji se odnosi na fizička lica, navodi se da su aktivnosti fizičkih lica koje utiču na životnu sredinu: korišćenje električne energije, korišćenje grejnih uređaja, korišćenje hemijskih sredstava, korišćenje proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, proizvodnja i prerada hrane i druge aktivnosti.

Prema ovoj Uredbi, obavezu plaćanja ekološke takse imaće vlasnici nekretnina, odnosno svi oni koji plaćaju porez na imovinu. Ukoliko ne žive u nekretnini koju poseduju, taksa će biti umanjena za 50 odsto.

Ana Brnabić je rekla da je njen predlog za buduću Vladu Srbije da se ceo zakon koji reguliše tu oblast izmeni i da više ne postoje dve naknade.

„Predlog će biti da se taksa plaća na republičkom nivou i da se onda preraspodeljuje lokalnim samoupravama”, rekla je Brnabić.

Komentara

  1. Bobby
    14. децембар 2019. 14:46

    Нисам уопште сумњао да би Триван могао да осмили нешто друго, осим отимања пара од народа. Елем, што се Уредбе о коришћењу производа који после употребе постају посебни токови отпада, обвезници су произвођачи, увозници... исл. Откуда сада и крајњи корисници ? Ко је одобрио да се такса наплаћује по основу једног производа, више пута ? Значи, увозник плати накнаду по овој такси по килограму батерија, а потом ту исту таксу по истој Уредби плати и купац, тј. грађанин!

  2. sneza
    25. децембар 2019. 20:38

    I trivan i mitrovic...ali ako ne stignu na ovaj sud stici ce na onaj drugi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.