Nema dokaza da kanabis ublažava depresiju, niti da je bezbedan

1
Foto: Profimedia

Korišćenje kanabisa u medicinske svrhe da bi se smanjili simptomi depresije, anksioznosti, psihoze ili drugih mentalnih prblema ne može da bude opravdano jer postoji malo dokaza da uopšte pomažu ili da su bezbedni, pokazala je nova studija, a prenosi Gardijan.

Istraživači su ponovo proveravali dokaze iz studija sprovedenih u poslednjih četrdeset godina, i zaključili da rizici nadmašuju koristi, što su i objavili u Lancetu.

Uprkos nedostatku dokaza iz kliničkih ispitivanja, određen broj vojnih veterana i onih koji pate od post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP), depresije i anksioznosti kažu da im je kanabis bio izuzetno koristan u ublažavanju nekih psihičkih simptoma.

Kanabis se koristi i u lečenju mučnine, epilepsije i traumatskih povreda mozga, ali ta stanja nisu bila proučavana u ovoj studiji.

Tom Friman, stručnjak za zavisnosti i mentalno zdravlje na britanskom Univerzitetu Bat, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da ovi rezultati upućuju na hitnu potrebu za kvalitetnim istraživanjem primene medicinskog kanabisa kako bi se dokazi proširili i postali verodostojniji, posebno s obzirom na to da to traže pacijenti.

1 KOMENTAR

  1. Samo je jedan razlog zašto je alkohol dozvoljen a kanabis ne a to je da bi se sačuvalo tržište alkohola, ali kao što danas nemali broj radova koji se prestavljaju kao naučni jesu samo lobistička reklama, tako ne postoji ni ozbiljan naučni rad koji bi i dokazao da ne postoji razlog da alko-lobisti štite tržište alkohola jer kanabis nije konkurencija alkoholu, dakle, ili treba zabraniti i alkohol ili ne treba zabraniti ni kanabis.

Comments are closed.