Glavni i odgovorni urednik agencije Beta Dragan Janjić i novinar Vukašin Obradović gostovali su u emisiji Novi dan i tom prilikom su govorili o situaciji u vezi sa „presretnutom komunikacijom Dragana Šutanovca i Veljka Lalića“.

„Nema nikakvih dilema da je presretana komunikacija između bivšeg ministra i glavnog i odgovornog urednika Nedeljnika. Sad, na koji način, koja tehnika je korišćena i ko je naručilac bi valjalo dobro proučiti, jer mislim da ovo već postaje ozbiljno i opasno i po novinare i po javnost uopšte“, kaže Obradović

Janjić kaže da je očigledno ko je korisnik te usluge, kao i da nema dileme oko naručioca.

„Apsolutno, jedini korisnik je ministar, tu nema dileme oko naručioca, on je koristio informaciju. Ako država zaista traga za tim ko je presreo informaciju, treba da pita samu sebe, odakle je njen ministar dobio informaciju koja je presretena. Bilo da je koristio privatne službe ili državne, svakako je to uradio na način koji nije prihvatljiv“, kaže Janjić.

Vukašin Obradović misli da je stvar potpuno jasna.

Obradović je apsolutno siguran „da se neko u ovoj državi bavi i kritički nastrojenim novinarima i opozicionim političarima“.

„Mislim da je prilično naivno očekivati od države koja prisluškuje i presreće razgovore da ona sama ispituje sebe i dokazuje svoju krivicu“, kaže, dodajući da bi trebalo formirati nezavisno anketno telo koje bi se bavilo ovakvim slučajevima.

Janjić dodaje da imamo formirane nezavisne kontrolne organe koji bi trebalo da vode računa o ovakvim stvarima.

„Ovo je zaista jedna krupna stvar koja se, nažalost, ne vidi dovoljno u našim medijima i u našem javnom diskursu. Zahvaljujući nesposobnosti, da se blago izrazim, mi imamo u javnosti očite dokaze da država prisluškuje. Ti dokazi moraju da budu tretirani, od suštinskog je značaja da se ovo procesuira, da se vidi zašto se dogodilo“, zaključuje Janjić.

Obradović smatra da se radi o „nespretnosti, ali i da govori o bahatosti vlasti“.

„To nas posebno zabrinjava. Jer kad vi sebi dozvolite da bez prethodne kontrole izađete u javnost sa jednim komentarom teksta koji nije objavljen, to govori o samoj prirodi vlasti. To pokazuje da se ova vlast ne libi niakkvih metoda kada su u pitanju politički protivnici. Ova vlast je medije pretvorila u političke protivnike, to je suštinski naš problem. Imamo problem sa vlašću koja na medije ne gleda kao na četvrti stub demokratije, nego četvrti stub vlasti – tu su mediji da pomažu vlast, a ne da informišu javnost“, zaključio je Obradović.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.