“Neka se ne usuđuje srpska vlada da nam naredi da ostavimo ove krajeve. Kaznićemo je za izdajstvo”: Zašto je Crna ruka planirala ubistvo Nikole Pašića

0

Uoči Sarajevskog atentata i Prvog svetskog rata unutrašnji odnosi u Sribji bili su izuzetno komplikovani između trojice vodećih ličnosti: predsednika srpske vlade Nikole Pašića, Aleksandra Karađorđevića i pukovnika Apisa.

Sukob između starih radikala i zaverenika oko Apisa zaoštrio se do krajnjih granica posle Prvog balkanskog rata. Jedno od prvih pitanja oko kojeg su nastale razmirice bila je podela Makedonije s Bugarskom. Zaverenici su zastupali agresivno rešenje: ne čekati odluku ruskog cara o spornoj zoni, nego oružjem rešavati spor s Bugarima.

“Pijemont” je 29. maja 1913. pisao: “Ako je rat jedino sredstvo da srpečimo Bugarima prelaz na ovu stranu Vardara, onda ga ne izbegavajmo. Fatalan, bratoubilački, on je ipak manje zlo nego što bi bilo popuštanje”

Dok je trajala ova polemika između vlade i zaverenika, bugarske trupe su iznenada krajem junanapale srpske položaje, čime je otpočeo Drugi balkanski rat, koji je doneo velike gubitke obema stranama, Neki od najboljih Apisovih saradnika poginuli su u ovim okršajima, među njima Ljuba Jovanović Čupa, predsednik organizacije “Ujedinjenje ili smrt”, Ilija Radivojević, a Milan Vasić, teško ranjen, ostavljen je na bojištu. Bugarski vojnici su ga dotukli bajonetima.

Slobodan Jovanović je pisao da su zaverenici tada počeli da kuju planove o ubistvu Nikole Pašića.

Zbog čega je to bio početak kraja pročitajte u knjizi “APIS I CRNA RUKA – NAJOZLOGLAŠENIJI SRPSKI ZAVERENIK” Dušana Teleskovića koja predstavlja drugi deo edicije Senke nad Balkanom. Knjiga predstavlja priču o tajanstvenoj organizaciji o kojoj su i danas podeljena mišljenja, baš kao i o glavnom njenom junaku čija se senka nadvijala nad Jugoslavijom između dva rata, iako je on izgubio život pre njenog formiranja…

Uz novi Nedeljnik koji je na kioscima od 9. januara, čitaoci na poklon dobijaju ovu knjigu!