“Neka ode na neko drugo mesto”: Na Cetinju protest protiv ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru

1
Foto: Profimedia

(Beta) – Veliki broj građana okupio se danas na Cetinju u znak protesta protiv ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) u prestonici Crne Gore, zakazanog za 5. septembar na Cetinju.

Organizatori protesta, grupa građana, traži da ustoličenje Joanikija bude na nekom drugom mestu, a ne u Cetinjskom manastiru-sedištu Mitropolije.

Oni su poručili da je Joanikije “nedostojan trona Sv. Petra Cetinjskog”, da je “nameštenik Crkve Srbije” i najavili “odbranu” Cetinjskog manastira.

U poruci okupljenih, koju je pročitao aktivista Predrag Vušurović, navodi se da okupljeni “ne brane srpskom patrijarhu da ustoliči svoga namesnika u objektima koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori”, ali da su protiv ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

“Ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u stolici Sv. Petra u Cetinjskom manastiru, simbolu crnogorske duhovne, drźavne i nacionalne samobitnosti i slobode Crne Gore”, stoji u proglasu.

Navodi se da bi ustoličenje na Cetinju bio “simbolički dokaz pristanka na okupaciju onih što ne priznaju crnogorsku naciju, jezik, državu, crkvu i kulturu”.

“Drugu državu sem Crnu Goru nemamo i zato nećemo dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimilaciju i utapanje u ‘Srpski svet'”, poručilo je nekoliko hiljada okupljenih.

Navodi se da Crna Gora može opstati samo kao evropska i evroatlanska, građanska i sekularna država, te da će se okupljeni svim raspoloživim sredstvima boriti za te vrijednosti.

Skupu su prisustvovali  gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, savetnik predsednika Crne Gore i bivši sef policije Veselin Veljović, pojedini opozicioni poslanici, građanski aktivisti.

Dominirale su crnogorske zastave, poruke protiv ustoličenja Joanikija i pokliči “Eviva Montenegro” (Da je večna Crna Gora).

Skup su podržali građani Podgorice, Danilovgrada i Nikšića koji su u velikom broju došli na Cetinje.

Prema pisanju medija, policija pojedinima nije omogućila dolazak na protest.

Skup je završen mirno, a naredni je najavljen za 5. septembar u slučaju da SPC ostane pri nameri da se ustoličenje novog mitropolita održi na Cetinju.

1 KOMENTAR

  1. Патолошка мржња и неиживљени националистички бес толико су заслепили ове људе да нису у стању да одвоје државу од цркве, а позивају се на секуларност државе. У каквој то “окупацији” је живела Црна Гора, па је ето сада слободна ? ’79. када је била земљотресом сравњена, није се позивала на: европејство, евроатлантизам, грађанско уређење, секуларизам,… ? Тада је одговарало југословенство, несврстаност, комунистичко уређење и агностицизам ! И да га тада није било, и данас би слагали камен на камен. Према томе , ако сте заиста убеђени да се некакав народ, да сте некаква држава, … тада овакве процесије треба да прођу цивилизовано, ма шта ви мислили где је седиште које цркве и шта она мисли о вама.

Comments are closed.