Neinovativna, bez infrastrukture, nesrećna, s malo prijatelja u svetu, a ni hrana joj nije neka: Zašto je Srbija u velikom istraživanju “najboljih zemalja” tek na 77. mestu (od 80)

Ispitano je deset kategorija - avanturizam, građanstvo, kulturni uticaj, preduzetništvo, nasleđe, ekonomija, otvorenost za biznis i kvalitet života

5

Na listi “najboljih zemalja sveta”, odnosno “Best countries” za 2019. godinu, američke medijske kompanije US News & World Report, koja često objavljuje ovakve analize, Srbija je zauzela 77. mesto od 80 zemalja. U obzir su uzeti svi faktori: od kulturnog uticaja i kvaliteta života do preduzetništva i otvorenosti za biznis.

Skor Srbije na ovoj listi iznosi 0,3 dok se uspeh Švajcarske, prvoplasirane na listi, meri čistom desetkom.

Srbija je u ovom izveštaju predstavljena kao mala zemlja u jugoistočnoj Evropi čija je istorija ispunjena evropskim ratovima sve do srednjeg veka. Savremena Srbija, navodi se, odraz je kontradikcija moderne Evrope – kulturno bogata, relativno ekonomski razvijena, a ipak pogođena regionalnim i etničkim tenzijama.

Dalje se navodi da je 2006. godine Crna Gora na referendumu izglasala da izađe iz zajednice sa Srbijom. Beograd je prestonica male zemlje koja je nekada bila centar velike Jugoslavije (čije se ime, kako se navodi, bukvalno prevodi kao “zemlja Južnih Slovena”), socijalističke federacije oformljene šest decenija ranije, krajem Drugog svetskog rata.

Jugoslavija se držala narednih nekoliko decenija, ali je predsednik zemlje 1989. godine postao Slobodan Milošević koji je pozivao na dominaciju Srba i intenzivirao nacionalističke tenzije i pokrenuo jugoslovenske ratove devedestih. Rat koji je počeo 1991. godine smatra se jednim od najsmrtonosnijih sukoba u Evropi od Drugog svetskog rata, a broj žrtava procenjuje se na 140.000 ljudi.

Rat je prerastao u genocid, a nasilje je podrazumevalo zločine protiv čovečnosti, etničko čišćenje i seksualno nasilje.

Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, ali i Kosovo su, kako se ističe, proglasile nezavisnost, a Srbija je danas parlamentarna demokratija.

Svetska banka klasifikuje Srbiju kao zemlju sa srenjim dohotkom, a ekonomija se nalazi u tranziciji iz državnog sektora u tržišni model.

Srpska kultura datira još iz doba Vizantijskog cartva, a više od 80 odsto Srba izjašnjavaju se kao pravoslavni hrišćani. Srpski jezik piše se uglavnom ćirilicom, a u upotrebi je i latinica.

Srbija ima staro stanovništvo, usled porasta migracija i negativnog prirodnog priraštaja od početka devedesetih godina.

Srbija je, napominje se, i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Ispitano je deset kategorija – avanturizam, građanstvo, kulturni uticaj, preduzetništvo, nasleđe, ekonomija, otvorenost za biznis i kvalitet života.

Što se tiče prve kategorije, odnosno avanturizma, Srbija zauzima 62. mesto, a tabela pokazuje da je u našoj zemlji bolja klima nego zabava.

Kada je u pitanju civilni sektor, zauzimamo 52. mesto. Progresivnost i rodna ravnopravnost ima viši skor od brige o ljudskim pravima i distribuiranja političke moći.


Što se tiče kulturnog uticaja Srbije, iako volimo da ističemo da imamo bogatu kulturu, ne kotiramo se sjajno. Zauzimamo tek 75. mesto, a najgori skor je na polju prestiža. Nismo ni mnogo srećni, kako kaže tabela, a u ovom segmentu najveći je “kulturni uticaj”.

U preduzetništvu smo nešto bolji nego na polju kulture; imamo veštu i iskusnu radnu snagu, ali smo kada su u pitanju inovacije – nula. Generalno je mali skor kada je u pitanju obrazovanost stanovništva, a infrastruktura je takođe na nuli. Duploj nuli.

Dvostruko bolji skor od preduzetništva Srbija ima na polju “nasleđa”: bogata istorija, kulturne atrakcije, mada razočaravajuće niska ocena za srpsku kuhinju kojom se Srbi diče.

Na polju “moći” prednjači, očekivano ili ne, vojska, koja se daleko bolje kotira od međunarodnih saveza, ali i liderske pozicije naše zemlje.

Kvalitet života je, očekivano, nizak. Naročito smo loše pozicionirani kada je reč o poslovnom tržištu, bezbednosti, nejednakosti u prihodima i političkoj stabilnosti.

5 KOMENTARA

 1. Ovo nije nikakva izmisljotina, Srbija je upravo na tom 77. Mestu i tu joj je mesto. To sto Srbija misli da se svet okrece oko nje je sasvim druga prica, isto tako nerealna kao i sve ostalo u Srbiji.

  • МА ДА ! ШВАЈЦАРСКА НА ПРВОМ МЕСТУ ?
   ХАХАХА ВИДИ СЕ КОЛИКО СУ РЕАЛНИ КРИТЕРИЈУМИ ОВЕ “АНАЛИЗЕ”
   НИГДЕ СТЕРИЛНИЈЕ ДОСАДНИЈЕ И ДО ГРАНИЦЕ ФАШИЗМА ЗАКОНИМА ПРОПИСАНОГ ОКВИРА ОВО МОЖЕТЕ А ОВО НИАКАКО НЕ МОЖЕТЕ СИСТЕМА .
   ШВАЈЦАРСКА И ИНОВАТИВНОСТ ??
   ОВИ МОРА ДА СЕ ШАЛЕ !!

   • @Игор, Pogledajte listu gradova sa najboljim standardom za život na svetu, gradovi gde je Nemački službeni jezik u samom vrhu. Švajcarska je baš zbog tih smeš-ne smeš stvari i tu gde jeste. Srbija je inovativna samo po divljoj gradnji, nadzidavanju zgrada sa po nekoliko nelegalnih spratova, najvećeg divljeg naselja u Evropi i to u samoj prestonici države. Inovativni smo i po tome što svi koji pobegnu ili budu proterani iz zemlje postanu negde tamo uspešni, inovativni smo i što smo jedna od najprljavijih zemlaja Evrope, a bili smo u istoj države sa Slovenijom koja je ZVANIČNO najčistija država sveta. Toliko o Srbiji. Biće nam bolje tek kada budemo gledali stvari kakve jesu, a dokle god se budemo tešili kako smo nebeski i najbolji bićemo na zalsuženom 77. mestu.

 2. Ne verovatno,a opet i mora tako! Jer se neko potrudio da ovakve informacije o Srbiji odu u svet. Ne bime čudilo da su za takvo što po malo učestvovali i neki ljudi iz opozicije…

 3. Ovo su americki kompleksi. Zanimljivo je kako se u Srbiji niko ne bavi ovakvim istrazivanjima. Srbija je po vecini ispred Amerike. Ko su njihovi saveznici? Japan, Turska??? Srbija nema geta, ludake koji setaju na svakom koraku, manijake u svakom mraku, itd..

Comments are closed.