Dijamant nastavlja da pruža podršku osobama sa Daunovim sindromom

Jedan od ključnih aspekata za kvalitetniji način života osoba sa Daunovim sindromom je njihova inkluzija u društvene procese. Ona podrazumeva pružanje jednakih prilika za učešće u obrazovanju, zapošljavanju i drugim aspektima socijalizacije, a za ostvarivanje svih tih ciljeva neophodna je podrška i razumevanje zajednice. Velike kompanije sve više pažnje posvećuju društveno odgovornim projektima i uključuju se u akcije koje za cilj imaju da pruže oslonac onima kojima je pomoć neophodna.

Kako je došlo do ideje pokretanja kampanje „Prati suncokret“, koji su izazovi sa kojima se suočavaju osobe sa Daunovim sindromom i koliko su podrška i razumevanje važni za formiranje zajednice bez predrasuda i razlika, govore Bojana Petrašek Dunđerski, brend menadžer kompanije Dijamant i Snežana Milivojević, predsednica Saveza udruženja za pomoć osobama sa Daunovim  sindromom.

Koji su bili glavni motivi za pokretanje kampanje „Prati suncokret“ i kako je došlo do saradnje sa Savezom udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom?

Bojana: Osobe sa Daunovim sindromom su inspiracija i podsećanje da različitosti treba negovati. Ideja za pokretanje projekta proizašla je iz potrebe da kao kompanija sa dugom tradicijom poslovanja pružimo podršku zajednici. Suncokret je pre tri godine, kada je započeta realizacija kampanje postao zajednički simbol Dijamanta i osoba sa Daunovim sindromom. Ovim društveno odgovornim projektom želeli smo da obuhvatimo što veći broj osoba kojima je pomoć neophodna, te smo stupili u kontakt sa Savezom, koji okuplja članove iz različitih delova Srbije. U kampanju smo uključili i potrošače, koji su kupovinom flaša Dijamant ulja sa specijalnom etiketom, uzimali učešće u ovoj akciji, sa ciljem da se „suncokretima“ omogući inkluzija u društvene procese. Verujem da smo kroz ovaj projekat, dali dobar primer kompanijama da i one pruže svoj doprinos u formiranju kvalitetnijeg načina života osoba sa Daunovim sindromom. Dijamant će se potruditi, kao i do sada, da se poruka – više smo slični nego različiti, čuje još glasnije i dopre do što više ljudi.

Koliko vam znači podrška koju dobijate od kompanije Dijamant i kako vam donirana sredstva pomažu u sprovođenju aktivnosti u Savezu?

Snežana: Našoj organizaciji, koja okuplja više od 1000 osoba sa Daunovim sindromom, jako znači svaki vid pomoći koji dobijamo, budući da se sva sredstva raspoređuju tako da pomognu dalji razvoj i integraciju osoba sa Daunovim sindromom u društvene procese. Dijamantove donacije usmeravamo na organizaciju kreativnih radionica, rekreativnih i edukativnih kampova, koji za cilj imaju pre svega da poboljšaju kvalitet života, ali i da podstaknu druženje i umrežavanje članova Saveza. Stvaranje sredine koja prepoznaje i odgovara na potrebe i negovanje različitosti ključno je za ostvarivanje punog potencijala osoba sa Daunovim sindromom.

Kakve su reakcije javnosti i kako su dosadašnje akcije kampanje doprinele promeni percepcije društva?

Bojana: Drago mi je što je kampanja za kratko vreme zaista probudila svest zajednice o osobama sa Daunovim sindromom, što je i bio cilj. Od samog početka projekta posebnu pažnju posvetili smo edukaciji osnovaca, jer znamo koliko je važno da od malih nogu deca budu upoznata sa različitostima u društvu, a kroz organizaciju  likovnih konkursa povezali smo ih sa njihovim drugarima iz Saveza. Ovogodišnja kampanja obuhvatala je više pravaca, jer smo želeli da na različite načine uključimo više ciljnih grupa. Snimili smo himnu i spot u saradnji sa Bojanom Vunturišević, njenim dečijim horom i članovima Saveza i na jedan lep način obeležili 21. mart – Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Odlučili smo da trajno zabeležimo uspomenu na ovaj projekat i oživimo važnost inkluzije osoba koje se u društvu percipiraju drugačije, tako što smo oslikali zid Dijamantove fabrike. Mogu da kažem da smo kroz sve aktivacije koje smo organizovali, imali veliku podršku kako naših sugrađana, tako i javnih ličnosti, što je zaista važno, jer tek tada na pravi način možete da vidite koliko ste uspeli da ostvarite zadati cilj, odnosno pomognete osobama sa Daunovim sindromom da ostvare kvalitetniji i bolji način života.

Koji su najveći izazovi s kojima se suočavaju osobe sa Daunovim sindromom danas i kako ljudi mogu da doprinesu i podrže rad Saveza?

Snežana: Najveći izazov sa kojim se suočavaju članovi Saveza, ali i roditelji, zapravo jeste potreba za inkluzijom u sve tokove društva. Podrška i prilagođeni programi kako kroz radionice u Savezu, ali i kroz druge metode socijalne integracije nužni su za ostvarivanje potencijala osoba koje su rođene sa jednim hromozomom više. Svaki doprinos, bilo veliki ili mali, može da napravi pozitivne promene i pruži podršku osobama sa Daunovim sindromom, a neophodno je da u tim koracima svi uzmemo učešće. Nadam se da ćemo svet gledati drugim očima i da će različitosti napokon biti spojnica, a ne prekretnica. Dovoljno je da nam za početak „ljubav jača srca“, da predrasude i diskriminaciju ostavimo po strani kako bismo pružili podršku osobama sa Daunovim sindromom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.