(Ne)fudbalska vest meseca: Andre Onana suspendovan na godinu dana zbog doping afere

0

Golman Ajaksa Andre Onana je u oktobru pao na doping testu i zbog toga neće moći da brani narednih 12 meseci. Kamerunac ima opravdanje koje je pomalo bizarno.

Onana je, kako klub tvrdi, u oktobru slučajno popio lek koji je bio propisan njegvoj ženi. U urinu mu je pronađena zabranjena supstanca furosemid.

On se inače prodaje pod imenom Lasiks, a radi se o leku koji se koristi u tretmanu kongestivnog zatajenja srca i edema, kao i prilikom bolesti jetre ili bubrega.

“30. oktobra ujutru Onani nije bilo dobro. Hteo je da uzme lek za bolove, ali je uzeo lek koji je propisan njegovoj supruzi. Zbog ove zabune UEFA je izrekla kaznu našem golmanu. Disciplinsko telo Fudbalskog saveza Holandije je objasnilo da Onana nije hteo da vara. Međutim UEFA veruje, da na pravilima antidopinga, sportista mora uvek da pazi da zabranjene supstance ne uđu u njegovo telo”, stoji u saopštenju Ajaksa.

Onana je inače jedan od najtraženijih golmana u Evropi, ali ga Ajaks još uvek nije prodao. Radi se o junioru Barselone, pričalo se da bi baš tamo mogao da završi, a tražili su ga ranije i Čelsi i Dortmund.

Ajaks i Andre će se žaliti na ovu odluku Antidoping agencije Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.