DOSIJE: ORUŽJE – Kroz sudbinu Aleksandra Obradovića prepliću se međunarodni, ali i unutrašnji i biznis sukobi neslućenih razmera, i to na više različitih nivoa. Najveći od njih je geopolitička borba za uticaj Amerike i Rusije. Ispod tog sukoba dešava se, po svemu sudeći, unutarpartijski sukob između predsednika Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića, dok na poslednjem, trećem nivou traje međusobni konflikt trgovaca oružjem za skupoceni kolač. Nedeljnik u novom broju otkriva uzroke, intenzitet i moguće posledice sukoba koji se vode nakon otkrića o putevima i načinu prodaje oružja proizvedenog u Srbiji, kao i misteriozne firme koje iz godine u godinu beleže sve veće profite.

LALIĆ – Mi od Kosova slavimo samo poraze. Počevši od tog prelepog mita, povlačenja preko Albanije i smrti 28 odsto stanovništva u Prvom svetskom ratu, 27. marta, Sutjeske i Neretve u Drugom svetskom ratu, do povlačenja srpske vojske sa Kosova uz narodnjake i zastave kojim smo slavili kapitulaciju u Kumanovu. Kao kada bi Francuzi slavili Vaterlo, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

EU I MI – Crna Gora i Srbija moraće da naprave epohalne pomake koji iz aktuelne perspektive izgledaju neizvodljivo: odlazak kleptokratskog režima s vlasti u Crnoj Gori i potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine i njegova implementacija. Raspored snaga unutar Evropske unije po pitanju proširenja EU sve je nepovoljniji za države koje imaju ambicije da postanu članice, s tendencijom da postane gori, otkriva Željko Pantelić u tekstu koji otkriva budućnost Balkana i EU.

NOVI MOND – Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika na srpskom jeziku. U novom broju objavljen je dosije o Istočnoj Nemačkoj tri decenije posle pada Berlinskog zida, tekst Serža Alimija „NATO, dokle?“, kao i analiza šta bi potencijalno Balkanu i razgovorima Beograda i Prištine mogao doneti Aljbin Kurti.

Naslovna strana novog Mond diplomatika

SMAJLOVIĆ – „Zašto bi bilo ko u Srbiji, a kamoli nosioci levih ideja, pravdao odvratno desničarsko nasilje bilo gde, pa makar i u najdaljim delovima planete“, piše Ljiljana Smajlović u kolumni „Bolivijski scenario“ u novom broju Nedeljnika.

MADŽAR – Kod nas je nostalgija za starim sistemom velika, jaka i ima svoje korene u dodatnom kapitalu iz inostranstva koji smo koristili i još koristimo. Naša privreda, bolje reći društvena zajednica, hronično je prilagođena na dugi rok prilivima sa strane. Naš narod stekao je veliku averziju prema poslovnim ljudima, ispričao je najveći živi srpski ekonomista Ljubomir Madžar u velikom intervjuu za Nedeljnik.

VMA – Zdravlje predsednika Srbije Aleksandra Vučića je ozbiljno narušeno i ubuduće će morati redovno da uzima terapiju, „dijagnoza“ je nakon turbulentnih medijsko-medicinskih nekoliko dana.

JAKŠIĆ – Predsednik Vučić nema pravo da bude demotivisan. Ako jeste – što je njegovo lično pravo – onda bi morao da se povuče sa političke funkcije i da nekom drugom prepusti da razvezuje kosovski čvor koji je alfa i omega svega što se ovoj zemlji događa, piše Boško Jakšić u novoj kolumni u Nedeljniku.

Naslovna strana novog broja Nedeljnika

LENA I NASILJE – Svako treba da zna šta jedna tuča u školi može da izazove i šta vršnjačko nasilje može da donese. Desilo se mom detetu, moglo je da se desi nekom drugom detetu. Još ne mogu da prihvatim da Lena ima teško oštećenje mozga, ispričala je Milica Sretenović, čija bi potresna priča mogla da posluži svima kao opomena – a onima koji se, makar na papiru, bore protiv nasilja, i kao podsetnik i otrežnjenje.

LJOSA – Nestanak komunizma nije bio delo njegovih protivnika. Naprotiv, sve do dolaska na vlast gospođe Tačer u Velikoj Britaniji, Ronalda Regana u Sjedinjenim Američkim Državama i Jovana Pavla II u Vatikanu, zapadne zemlje su se podvrgavale sovjetskoj sablasti. SSSR se urušio sam, zbog svoje nesposobnosti da stvori raj jednakosti, pristojnosti i prosperiteta kakav je nudio marksizam; ogrezao je u siromaštvo, korupciju, diktaturu, podrivanje, piše nobelovac Mario Vargas Ljosa u novoj kolumni objavljenoj u Nedeljniku.

DRAŽA I VESIĆ – Dragoljub Draža Petrović u novoj kolumni u Nedeljniku daje praktične savete za čitanje Gorana Vesića i nudi stručnu analizu literarnog prvenca zamenika gradonačelnika Beograda.

LICE NEDELJE – U novom broju Nedeljnika pogledajte zašto je Dušan Kojić Koja, legendarni frontmen „Discipline kičme“, novo „Lice nedelje“ čuvenog fotografa Nebojše Babića.

POVERENJE – Izbeglička kriza, provala podataka, kolaps kineske berze, ebola u zapadnoj Africi, invazija na Ukrajinu, skandal zbog podmićivanja u FIFA, lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova, manipulisanje deviznim kursevima koje sprovode najveće svetske banke – sve to je podrilo poverenje u institucije, pa i u akademska istraživanja, širom sveta, a potom se prelilo i na privatne živote.

DIGITALNO IZDANJE NEDELJNIKA DOSTUPNO JE NA NOVINARNICI

OST – Muzika iz filmova i serija nije samo zabava. Neko je uz saundtrek učio da igra, provodi se, gledao svoj omiljeni bend ili pevača… Od „Groznice subotnje večeri“ do danas, kada se za snimanje albuma koji prati scene specijalno angažuju muzičari (kao Grem Kokson za prvu i drugu sezonu „The End of the F**n World), saundtrekovi su ono o čemu se priča. Jedan već utihnuli muzički pravac eksplodirao je sa pojavom Kventina Tarantina, naročito sa njegovim filmom „Džeki Braun“. I svaki njegov novi film nosio je pitanje „Ko mu je radio muziku?“ Veliki tekst Branka Rosića u novom Nedeljniku.

KIČIĆ – Publika koja izlazi iz bioskopa je meni najvažniji pokazatelj. Oni koji su se smejali i plakali tokom mog filma. To je u neku ruku dovoljno za moj rediteljski debi, rekao je Gordan Kičić o svom prvencu „Realna priča“.

TRASH TALK – Najbolji igrači u istoriji NBA lige imali su najbrži mozak, najmekšu ruku i najprljaviji jezik. Tekst o tome da li razumemo „trash talk“ u novom Nedeljniku.

Komentar(1)

  1. anonimys
    21. novembra 2019. 09:49

    jak igrac je i nesin tata :)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.