Nedeljnik otkriva: Istraga u SAD o srpskim dušecima koji se prodaju po damping cenama

0
Ilustracija, foto Profimedia

Komisija za međunarodnu trgovinu Sjedinjenih Država (USITC) utvrdila je u preliminarnoj istrazi da je Srbija izvozom dušeka materijalno oštetila SAD i to objavila na svom sajtu, otkriva Nedeljnik.

Ova američka komisija je “utvrdila da postoje opravdani pokazatelji da je američka industrija materijalno povređena usled uvoza dušeka koji se ‘SAD prodaju niže od fer vrednosti'”.

Što se tiče dušeka iz Srbije, navodi se da su navodne marže damping cena ovih proizvoda iz naše zemlje “niže, i to u rasponu od 57,37 do 183,16 odsto”. Po podacima iz iste istrage, Srbija je u 2019. godini izvezla dušeke u SAD u iznosu od 24,1 milion dolara.

Sada je na potezu američko Ministarstvo trgovine koje može uvoz dušeka iz Srbije da optereti dodatnim dažbinama ili čak da traži da se “nadoknadi šteta od nepoštenih cena”. Pored toga, moguće je da Ministarstvo trgovine u svojim preliminarnim odlukama utvrdi da postoje “kritične okolnosti” koje nalažu da retroaktivno nameće carinu ili antidamping dažbinu do 90 dana pre datuma izdavanja preliminarnog određenja. Praktično, moguće je da se srpska izvozna industrija dušeka optereti retroaktivno.

Kao rok za preliminarno određivanje carina navodi se 8. septembar, ali ta odluka može da bude odložena do 27. oktobra.

Istragu protiv Srbije pokrenulo je Ministarstvo trgovine SAD 31. marta ove godine. U isto vreme je pokrenuta istraga i protiv Kambodže, Indonezije, Malezije, Tajlanda, Turske, Vijetnama, kao i Kine za čiju industriju dušeka se kaže da ih “subvencioniše Vlada Kine”. U slučajevima ovih zemalja se došlo do preliminarnog zaključka da prodaju dušeke u SAD po nižoj tržišnoj vrednosti.

Istraga je pokrenuta nakon žalbi koje je podnelo više američkih kompanija za proizvodnju dušeka. Te kompanije su: Brooklin Bedding (Finiks, Arizona), Corsicana Mattress Company (Dalas, Teksas), Elite Comfort Solutions (Njunan, Džordžija), FXI, Inc. (Media, Pensilvanija), Innocor, Inc. (Media, Pensilvanija), Kolcraft Enterprises, Inc. (Čikago, Ilinois), Leggett & Platt, Incorporated (Kartejdž, Misuri), kao i sindikati: The International Brotherhood of Teamsters (Vašington), and United Steel, Paper and Forestry, Rubber, Manufacturing, Energy, Allied Industrial and Service Workers International Union, AFL-CIO.

Tokom ove istrage koja je, dakle, trajala od poslednjeg dana marta ove godine, desio se i neočekivan momenat, jer se u istragu umešalo i američko Ministarstvo pravde koje je pitalo da li je “prikladno” da se vodi ovakva vrsta istrage, jer je “kriza virusa kovid-19 značajno povećala zahteve za dušecima i za bolnice i za potrošače”.

Ministarstvo pravde je izrazilo zabrinutost da postojeća američka domaća industrija možda neće moći da obezbedi rastuću potražnju u bolnicama usled pandemije.