“Nedelja se tradicionalno shvata kao neradni dan, dan odmora, jačanja veza…”: Poverenica uputila inicijativu da trgovine ne rade nedeljom

0
Foto: Medija centar Beograd

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je Ministarstvu trgovine Srbije inicijativu za dopunu Zakona o trgovini da bi se moglo propisati pravilo da trgovine ne rade nedeljom i u dane državnih i drugih praznika.

“Nedelja se u tradicionalnoj kulturi u Srbiji shvata kao neradni dan, dan odmora koji je namenjen jačanju porodičnih i prijateljskih veza”, ukazala je Janković, a preneo N1.

Svoju inicijativu je objasnila time što je najveći broj zaposlenih koji rade nedeljom u sektoru trgovine, gde je ukupno 200.000 zaposlenih, od čega su više od 70 odsto žene.

“Pošto gotovo sve trgovine rade nedeljom, a zaposleni slobodan dan najčešće dobijaju tokom nedelje, to stvara teškoće i s čuvanjem dece jer vrtići ne rade vikendom”, navela je Brankica Janković.

“To se mora imati u vidu i zato jer u Srbiji već decenijama demografska situacija nepovoljna”, ukazala je ona.

Zakonom o radu je, kao izuzetak od pravila da se nedeljni odmor koristi nedeljom, predviđeno da poslodavac može odrediti drugi dan za to samo ako to zahtevaju priroda posla i organizacija rada.

Konvencijom Međunarodne organizacije rada propisano je da se razdoblje nedeljnog odmora mora, kad god je to moguće, podudarati s danom u nedelji koji je po tradiciji ili običajima zemlje dan odmora.

Inicijativa poverenice je došla na zahtev Samostalnog sindikata trgovine Srbije, uz podršku Saveza samostalnih sindikata Srbije, da se zabrani rad u trgovini nedeljom i državnim praznicima.