“Nećemo menjati prozapadni kurs zemlje, nije mi mentor Amfilohije, ni neko iz Beograda ili Rusije”

0
Foto: Profimedia

Lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić rekao je opširnom intervjuu za Dojče vele da on “nema mentora ni u Beogradu, ni u Rusiji”, a da mu “mentor svakako nije ni njegovo pravosveštenstvo mitropolit Amfilohije”.

Na pitanje ima li razloga za strah dok se jedni negoduju zbog mogućnosti da postane premijer, a drugi se raduju, Krivokapić smatra da se tu radi o spinovanjnu koji dolazi od jednog kruga ljudi.

“Ti krugovi govore samo jedno – da je jedini čovek stabilnosti na prostorima Crne Gore, prepoznat od većine međunarodne zajednice, gospodin Đukanović. To je jedna neverovatna poruka, koju niko od građana Crne Gore ne može da prihvati kao pravu meru istine”, rekao je Krivokapić, za Dojče vele.

Kada je reč o borbi protiv korupcije i nepotizma, Krivokapić smatra da su “direktni krivci uprava policije i tužilaštvo”.

“To znači da neko ne radi svoj posao kako treba ili ga definiše na nivou partijske podobnosti i poslušnosti. Jeste Crna Gora povezana rodbinski, jer smo mi mali prostor i svako svakoga zna i to predstavlja potencijalnu opasnost za delovanje nepotizma i svih oblika korupcije. Svaki primer korupcije želimo da iskažemo, da narod bude upoznat sa tim i da mediji i nevladine organizacije budu taj četvrti stub koji će ukazivati na bilo koju zloupotrebu”, naveo je Krivokapić.

Takođe, naglasio je i da on i njegovi saradnici ne nameravaju da menjaju prozapadni kurs zemlje, kao ni određene sporazume, poput onog o ulasku u NATO.

“Kad imate tri varijante, jednu da idete kroz otvorena vrata, drugu da skačete kroz prozor ili treću da udarate u zid, vi izaberete ijednu drugu osim ovu prirodnu, a to je da ulazite svugde kroz normalna vrata. To podrazumeva, ako je potpisan ugovor sa NATO, da smo mi spremni da poštujemo sve što je dogovoreno i što predstavlja interes tog velikog Atlantskog saveza. Potpisali smo sporazum koji je obavezujući i koji nije mrtvo slovo na papiru, nego upravo garancija onoga što Zapad od nas očekuje”, rekao je Krivokapić.

Kada je reč o Kosovu, on ističe da se “neće praviti nikakve egzibicije u bilo kom smeru, sve dok je nova vlada u povoju, već će cilj biti rešavanje unutrašnjih problema Crne Gore”.

Lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” je mitropolita Amfilohija opisao kao nekog koga odlikuju “znanje, poznavanje filozofije, pesništva, književnosti” i da bi svi koji ga optužuju trebalo sa njim da obave intervju i shvate njegovu širinu.

“Ja mislim da je on jedan od najobrazovanijih Crnogoraca. Da li neko želi da nas vraća u devedesete godine, onda taj isti bi morao da bude toliko korektan da kaže da je gospodin Đukanović i tada bio na sličnim pozicijama, pa ga niko ne proziva na taj način, nego ga gleda kao pomiritelja i garanta stabilnosti”, objasnio je Krivokapić.

Na tvrdnju da se Đukanović izvinio i napravio politički preokret, Krivokapić je rekao da je i mitropolit “nekoliko puta iskazao svoj molitveni odnos prema sveu tome”.

“Da li je jedno izvinjenje dovoljno, a vaša su dela bila takva kakva jesu… Ja znam da je sve nas na prostorima i bivše Jugoslavije, a i čitavog sveta, zadivio nemački kancelar koji je znao da to istinski kaže i da se osvrne na ono što predstavlja najgori događaj koji može da se desi na bilo kojim prostorima, a to su ratna dešavanja”, rekao je Krivokapić.

“Ja nikad nisam učestvovao u tome, ali sam svedok svih tih dešavanja. Prateći intenzivno medije tog vremenskog perioda mogu samo da kažem da je to nešto najružnije što je moglo da se desi u bilo kom prostoru, a ne prostorima određenih republika koje su tada bile u jednoj zajedničkoj državi i svako je imao svoj pogled i pravo da gleda drukčije. Ali put do toga je mogao da bude sasvim drugačiji da je neko istinski želio da prevaziđe probleme koji su bili evidentni u tom trenutku. Mislim da je došlo vreme da moramo drugačije da razmišljamo, da sarađujemo na obostrano zadovoljstvo, ne da samo jedna strana dominira, da budemo ljudi koji će biti okrenuti ka budućnosti i stvaranju povjerenja”, dodao je Krivokapić.

On je rekao da je sporni Zakon o slobodi veroispovesti jedan od razloga zbog kojih je ušao u celu tu priču.

“Država treba da bude garant dobrih odnosa, a ne stvaranja podela. I to je najveća podela u zadnjih 75 godina, koja se desila u Crnoj Gori, a koja je ipak dostojanstveno i mirno završena”, rekao je Krivokapić, komentarišući kao neosnovane tvrdnje Đukanovićeve struje da je problem u tome što Srpska pravoslavna crkva negira postojanje crnogorskog identiteta i Crne Gore kao države.

“Svako ima pravo na svoj stav. Ono što je apsolutno tačno je da Srbi koji žive u Crnoj Gori nisu pali sa neba i nisu došli iz nekih drugih krajeva, nego su ovde. Ja samo mogu da kažem da je moja porodica preko 500 godina na ovim prostorima. I ne može niko da kaže ko je veći Crnogorac od mene, jer pripadam tom izvornom delu stare Crne Gore”, izjavio je Krivokapić.

“Isto tako negativno doživljavam da neko kaže da je matica Srba Srbija. To je čini mi se jedan trenutak ko je neko iskoristio i želeo da se postavi kao zaštitnik interesa pojedinačnih grupacija. Znam da je nekada važilo jednostavno pravilo – u Srbiji žive Srbijanci, u Crnoj Gori Crnogorci, u Hercegovini Hercegovci i tako redom, a možda imaju svi isti koren. To je nešto što nama ne da mira u svakom pogledu. Jer, ako vi ističete nacionalni identitet kao meru države, onda se postavlja pitanje da li je ta država stvarno građanska”, zaključio je Krivokapić.

Na pitanje kako misli da pridobije poverenje stranaka manjinskih naroda koji odbijaju saradnju sa koalicijom “Za budućnost Crne Gore” i apeluju na Dritana Abazovića, vođe koalicije “Crno na Bijelo” da ne ulazi u vladu sa “nacionalističkim blokom”, Krivokapić je odgovorio da je od prvog dana pružio ruku za saradnju Bošnjacima i ostalim predstavnicima manjina, kao i da se Crna Gora ne može graditi bez učešća svih.

“Ja, zbog obaveza koje sam imao, nisam uputio poziv na taj formalni sastanak. Ali ovih dana ću to uraditi i mislim da je mesto i Bošnjacima i Albancima i svim drugim nacionalnim manjinama da zajednički gradimo Crnu Goru. Jer ona mora da bude ono što jeste – multikulturna, multietnička, multireligiozna”, rekao je Krivokapić.

On je prokomentarisao i proslavu pobede u Srbiji i Republici Srpskoj.

“Sve to što se dešavalo u regionu ima svoje dve slike. Jedna je slika euforije koja se desila i u Srbiji i Republici Srpskoj, i druga, koja me pomalo zabrinula, da je ovaj deo koji se tiče bosanskog dela Federacije to doživeo kao veliku opasnost za raspirivanje tih nekih nacionalnih osećaja, jer svedoci smo, ja i moje godište šta to znači prisećati se tih devedesetih godina”, rekao je Krivkopić.

“Ja imam samo jednu poruku – da se ovde desila demokratija i sloboda. Ako se to desilo, a neko se plaši toga, onda su to neki drugi problemi”, dodao je on.

Krivokapić je naglasio i da uvek postoji opasnost da se “dogodi neki ishitreni gest političara, kao što se i desilo u prethodne dve nedelje, koji predstavlja signal Zapadu da to posebno osluškuje”.

“Ne bih voleo da se bavim nagađanjima i hipotezama. Ja znam da će vlada koja bude formirana, raditi predano i posvećeno svim obavezama, koje su pogotovo vezane za naše međunarodne obaveze i ugovore”, rekao je lider koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

“Mislim da je to nešto što ja ne umem da prepoznam – zašto je gospodin Đukanović toliko bitan Zapadu. Ako ste zaduženi kod određenih krugova, onda vi imate i obaveze prema njima. Ja nemam nikakvo zaduženje, nemam ni mentora, niti u Beogradu, niti u Rusiji, a mentor mi nije ni njegovo pravosveštenstvo mitropolit Amfilohije”, dodao je Krivokapić.