“Ne verujem da su EU i SAD toliko nemoćni pa de ne mogu da utiču na Prištinu oko ZSO…”

0
Printscreen/YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal

(Beta) – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne veruje da su EU, SAD i drugi toliko nemoćni da ne mogu da utiču na Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština i ispuni jedinu obavezu koju je preuzela pre osam godina.

On je u intervjuju za briselski nedeljnik “Nju Jurop”  (New Europe) rekao da je Srbija konstruktivna u dijalogu sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU jer želi da se dođe do rešenja.  

” Sve dok ne postoji rešenje, srpska zajednica na Kosovu i Metohiji živi u strahu za svoju bezbednosi i bezbednost svoje imovine, što je neodrživo. I naše crkve i manastiri su pod stalnim pritiskom Albanaca. Incidenti su česti, od uzurpacije crkvene imovine do oštećenja crkava i groblja. Želimo da to prestane. Međutim, nisam siguran da svi žele da se pronađe rešenje”, rekao je Dačić.

Istakao je da Beograd ne odustaje od dijaloga jer zna da je to jedini način da se dođe do rešenja.

“Dijalog sa Prištinom vodimo skoro 10 godina pod pokroviteljstvom EU i tražimo rešenje za Kosovo i Metohiju koje bi bilo rezultat kompromisa i donelo bi dugoročnogi mir i stabilnost. Ponekad mi se čini da je samo Srbiji stalo do tog dijaloga i njegovog uspeha. Nikada to nismo prekidali ni odlagali. To je učinila druga strana. Dijalog nikada nije stao zbog nas, već često zbog EU”, rekao je.

Dačić je istakao da je rešenje kosovskog pitanja i glavni politički uslov na putu Srbije ka EU, koje je sadržano u poslednjem poglavlju nazvanom “ostala pitanja”.  Naveo je da nijedna nova članica EU do sada nije imala takvo političko poglavlje.

Brzina evrointegracije Srbije zavisi od rešenja pitanja Kosova i Metohije, rekao je Dačić i dodao da su u kriterijumi samo pregovaranje o poglavljima i ispunjavanje uslova za članstvo koji su važili u svakoj prethodnoj rundi proširenja EU,on bi bio veoma optimističan da bi Srbija može vrlo brzo da dođe na vrata EU.

“Nažalost, to nije slučaj, jer je proširenje EU prvenstveno politička odluka članica EU”, rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje o usklađenosti spoljne politike Srbije sa EU, Dačić je rekao da je ona već u velikoj meri usklađena, ali da postoje pitanja gde se ne podudaraju navodeći primer sankcija prema Rusiji.

“Srbija je suverena zemlja. Još uvek nije članica EU i ima svoje interese u odnosu na Rusiju, koja je sjajan trgovinski partner, ali i prijatelj. Od početka smo smatrali da su evropske sankcije protiv Rusije pogrešna odluka koja neće imati efekta i ne može se dosledno sprovoditi. Svaka članica EU, počev od Nemačke, na neki način krši sankcije protiv Rusije. To nije dosledna politika”, ocenio je Dačić.