Ne vakciniše se poslušan, nego snalažljiv: Češka sada pregovara sa Izraelom o kupovini vakcina

0

(Beta) – Češki premijer Andrej Babiš, pozivajući se na bliske prijateljske odnose, zamolio je Izrael da Češkoj pomogne slanjem vakcina protiv koronavirusa, ako ih bude imao viška.

“Veoma bismo cenili ako bi u slučaju da količine vakcina isporučene Izraelu budu veće nego što je interesovanje među izraelskim građanima da viškovi mogu da se iskoriste u Češkoj”, napisao je Babiš u januaru izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahu, javlja danas informativni portal Seznamzpravy.cz.

Premijeri Višegradske grupe juče su u Krakovu na samitu povodom 30. godišnjice te regionalne platforme saradnje Poljske, Češke, Mađarske i Slovačke, zatražili od predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da Evropska komisija natera konačno velike nadnacionalne proizvođače vakcina da ubrzaju isporuke, onako kako su se dogovorili kada je EU unapred dala deo sredstava, čime je omogućeno finansiranje razvoja vakcine.

“Vakcina je jedino rešenje i zato mi je krivo što je EU sjajno pregovarala i verovala je da će farmaceutske kompanije biti ozbiljne. Unapred smo platilůi 3,2 milijarde evra propizvođačima vakcina i naručili smo 2,3 milijarde doza za 477 miliona građana EU. Nažalost, isporuke ne samo da kasne već čak čujemo da izvoze vakcinu van teritorije Eu, iako je proizvedene u EU. To mora da prestane”, rekao je  u Krakovu premijer Babiš.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki poručio je da su vakcine potrebne sada, što više doza do maja, a ne negde u julu kada će svi imati viškove, a mađarski premijer Viktor Orban i slovački Igor Matovič apelovali su da se koriste i ruske i kineske vakcine jer virus ne gleda na političke stavove a vakcina nije istočna ili zapadna već može biti samo dobra ili neefikasna.

Češka je nakon puta premijera Babiša sa timom epidemiologa u Srbiju prošle nedelje odustala od ruske vakcine Sputnjik V jer, kako je istakao njen donedavni glavni zagovornik, savetnik premijera i bivši ministar zdravlja Roman Primula, pokazalo se da Mađarska i Srbija imaju neke podatke o njoj ali ne i dovoljne da bi  Češka smatrala da je bezbedno da krene u proces nacionalne registracije ruske vakcine.

U Češku je do sada stiglo 667.000 doza vakcina protiv koronavirusa, Fajzerove, Moderne i britanske Astrazeneke, ali su Česi podozrivi i mnogi ne žele da se njome vakcinišu.

Do danas su iskorišćene tri četvrtine doza, obe potrebne vakcine dobilo je 182.000 ljudi. Za sporu vakcinaciju u kojoj je Češka uspela da vakciniše svega 2,74 odsto svog stanovništva, dok je susedna Poljska prema najnovijim podacima od 16. februara vakcinisala 3,97 odsto, kriv je i haos i neblagovremeni izbor distributera vakcina. Češka tek sada, u februaru, bira ko će vakcine razvoziti bolnicama i centrima za vakcinaciju.

“Bio je problem sa izborom distributera. Astrazaneka se distribuira na osnovu tendera zavoda za zdravstveno osiguranje. Fajzer i Moderna idu direktno u centre za vakcinaciju”, rekao je Babiš a ministar zdravlja Jan Blatni priznao je da deo vakcina još nije iskorišćen jer neki Česi ne veruju britanskoj vakcini Astrazeneka.

“Nema razloga. Vakcina je pouzdana i štiti vakcinisane pred teškim tokom bolesti i da ne umru”, rekao je Blatni.

Strah od britanske vakcine može da pomogne da se u Češkoj brže vakcinišu učitelji, pošto je opozicija kao ultimatum u saradnji oko zakona o pandemiji koji će zameniti vanrednu situaciju postavila da đaci počnu da se vraćaju u škole od 1. marta.

Brzo korišćenje isporučenih vakcina u Češkoj su iskomplikovali i problemi sa sistemom registracije i izbora termina za građane. Od sredine januara registruju se stariji od 80 godina a sledećoj prioritetnoj kategoriji, starijima od 70 godina, odložena je mogućnost registracije za 1. mart, zbog smanjenih isporuka ali i problema sa korišćenjem isporučenih vakcina.

S pogoršanjem epidemiološke situacije u zemlji i masovnim nepoverenjem da vlada zna šta radi, tako da prema anketi Svetske zdravstvene organizacije 76 odsto Čeha nema poverenja u mere vlade, četvrtina ne poštuje čak ni najosnovnije mere kao nošenje maske, pranje ruku ili razmak, i oni Česi koji su bili nepoverljivi prema vakcinaciji sada menjaju mišljenje.

Sada bi se vakcinisalo 52 odsto njih, dok je među starijima od 60 godina za vakcinaciju zainteresovano 70 odsto Čeha, pokazala je najnovija anketa agencije STEM.

U Češkoj je trenutno u bolnicama najviše pacijenata u teškom stanju. Na intenzivnoj nezi i respiratorima od početka pandemije je njih 1.277, dok je dosadašji rekord bio 1.200, 3. novembra a i slobodnih je ostalo još svega 14 odsto ležajeva izdvojenih za intenzivnu negu kovid-19 pacijenata.

U sredu je u bolnicama bilo 6.159 kovid-19 pacijenata a trenutno je aktivnih 108.500 slučajeva. Od toga je samo u sredu u testovima otkriveno 10.813 novozraženih.