Ne, UV svetlost nije efikasna za ubijanje koronavirusa: Više rizika nego koristi

1
Foto: Profimedia/Ilustracija

Na tržištu se množe uređaji sa ultraljubičastom (UV) svetlošću kao sredstvom za ubijanje novog koronavirusa, ali njihovo korišćenje može doneti više rizika nego koristi, piše danas američki tehnološki sajt C-NET.

Dezinfekcija predmeta UV svetlom se koristi već više od 40 godina, ali postoje rizici kada se ti uređaji primenuju na ljudskoj koži.

Postoje tri klase UV svetla: UV-A, UV-B i UV-C. Sve tri potiču sa Sunca, ali na Zemlju stižu samo prve dve koje izazivaju opekotine i prerano starenje kože, a povezane su s razvojem raka.

Treća vrsta – UV-C svetlost, koja ima najviše energije, te je najštetnija za ljude, koristi se upravo u uređajima za dezinfekciju, koji se sada reklamiraju kao sredstvo protiv koronavirusa.

Zasad nema dokaza da UV-A i UV-B zraci mogu ubiti koronavirus, te se pretpostavlja da izlazak napolje, tokom sunčanog dana, neće umanjiti rizik od zaraze.

Na osnovu raspoloživih naučnih dokaza da treća vrsta, UV-C svetlost može uništiti razne viruse, verovatno je da može da ubije i novi koronavirus, ali to nije naučno potvrđeno.

Akademija nauka, inženjerstva i medicine SAD (NASEM) je upozorila da “UV svetlost oštećuje ljudsku kožu, te je treba koristiti samo na predmetima ili površinama” .

To znači da to UV svetlo ne bi trebalo da se koristi kao sredstvo za dezinfekciju ruku koje treba prati sapunom i vodom, a dezinfikovati sredstvima na bazi alkohola.

Svetska zdravstvena organizacija ponavlja tu preporuku NASEM-a, naglašavajući da UV lampe ne bi trebalo koristiti za dezinfekciju ruku ili drugih delova kože, jer UV zračenje “može izazvati iritaciju kože i oštetiti oči”.

Dok naučnici rade na istraživanju, nema potvrde da su uređaji koji su na tržištu bezbedni za upotrebu na telu, a skoro većina nema nikakvo odobrenje zdravstvenih službi.

Mada tih uređaja ima u različitim oblicima, veličinama i jačini, Tajler Holmig, direktor Dermatološke hirurgije na Univerzitetu u Teksasu, upozorava da posledice korišćenja UV-C svetlosti na telu mogu biti teške opekotine i oštećenja oka.

Neke kompanije proizvode uređaje za UV-dezinfekciju unutrašnjosti zgrada koji se koriste u bolnicama, a neke firme na ulaze postavljaju “UV-portale” kroz koje prolaze zaposleni i posetioci. Tvrdi se da je doza UV-zračenja tih uređaja dovoljno mala da se izbegnu zdravstvene komplikacije poput opekotina ili iritacije očiju.

Međutim, iako je potvrđena efikasnost UV sterilizacije podova, potrebna su dodatna istraživanja bezbednosti i efikasnosti sterilizacije odeće i ljudske kože takvim uređajima.

Zaključak je da ljude ne treba izlagati zračenju uređaja sa UV svetlom, već da se oni zasad mogu koristiti samo na predmetima i nekim površinama, zaključuje C-NET.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Efikasna je. UV sjetlost uništava mnoge bacile i poboljšava imunitet sistem. Izbrišite članak.
    Dr Nestorović

Comments are closed.