“Ne treba da se broje i očekuju talasi. Ovo nije drugi talas nego drugi pik prvog…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da u Srbiji nije nastupio drugi talas epidemije koronavirusa, već je reč o “drugom piku” – vrhuncu prvog talasa.

U poslednja 24 sata u Srbiji su testirani uzorci 7.784 osobe, a prisustvo koronavirusa potvrdeno je kod 143, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.

Kisić Tepavčević je za TV B92 rekla da je prvi talas imao silaznu putanju, a da se sada ponovo penje te je rekla da se nada da neće dostignuti prvi “pik”.

“Ne treba da se broje i očekuju talasi, virus je tu. Svako treba da učini sve da se spreči dalje širenje”, istakla je ona.

Ona je naglasila da se zaraženi – “rezervoari” – kreću, te da je potrebno da građani da učine sve kako se ne bi zarazili.

Govoreći o predstojećoj utakmici finala Kupa Srbije u fudbalu, Kisić Tepavčević je poručila da je rizično svako okupljanje većeg broja ljudi gde kontakt moguć.

Dodala je da su mere za ponašanje na takvim manifestacijama propisane i da je na građanima koji budu išli na takve događaje da ih se pridržavaju.

Kisić Tepavčević je navela da je do danas zaraza registrovana kod 91 studenta i da se intenzivno radi na njihovoj izolaciji.

Ona je ponovila da mlađi čine većinu novozaraženih.

(Beta)