Ne, Tramp nema pravo da blokira ljude na Tviteru: Američko ministarstvo pravosuđa razočarano odlukom saveznog suda

0
Foto Profimedia

Američki federalni sud za žalbe je odlučio da predsednik Donald Tramp nema pravo da blokira svoje kritičare na Tviteru. Američki predsednik je inače redovni korisnik ove društvene mreže i većinu najava i informacija upravo objavljuje putem tvitova.

Tročlano sudsko veće složilo se sa sudijom nižeg suda koji je presudio da Tramp, ukoliko blokira ljude koji ga prate a koji su kritični prema njemu, krši Prvi amandman ustava SAD. Odluka je doneta u ime sedam osoba koje su podigle tužbu jer ih je Tramp, nakon kritika, blokirao.

Apelacioni sud je saopštio da Prvi amandman ne dozvoljava državnom službeniku koji koristi društvene medije za „sve službene svrhe“ da isključi osobe iz inače otvorenog dijaloga na internetu, jer se ne slažu sa njim.

Portparol američkog ministarstva pravde Keli Laso je nakon ove odluke izjavio da je ovo ministarstvo razočarano odlukom suda i dodao da će ono istražiti buduće moguće korake za izmenu te presude.

Laso je u imejlu napisao da „odluka predsednika Trampa da bolkira pratioce na njegovom privatnom tviter nalogu ne predstavlja kršenje Prvog amandmana“.

Donald Tramp, koji većinu svojih izjava, ocena i saopštenja objavljuje na Tviteru, ima na toj mreži preko 60 miliona pratilaca.