Ne sme se kasniti sa vakcinacijom kod obolelih od karcinoma: Mogli bi da imaju slabiju zaštitu nakon prve doze Fajzer vakcine

  0
  Mila Drumeva / Alamy / Alamy / Profimedia

  Osobe koje su obolele od karcinoma slabije su zaštićene nakon prve doze vakcine Fajzer/Biontek protiv koronavirusa od drugih osoba, pokazalo je britansko istraživanje koje ukazuje i da se kod obolelih od karcinoma ne sme kasniti s drugom dozom vakcine, piše Gardijan.

  Prema rezultatima studije biomedicinskog istraživačkog centra Instituta „Francis Crick“ u Londonu i londonskog univerziteta „King’s College“ tri nedelje nakon prve doze vakcine otkrivena su antitela na nivou od 39 odsto kod obolelih od solidnih tumora, odnosno tumora koji pogađaju kompaktne organe, a ne krv.

  Kod obolelih od karcinoma krvi postotak je bio 13.

  To znači da je više od polovine obolelih od karcinoma koji su primili prvu dozu Fajzera imalo veoma slabu zaštitu od virusa.

  Poređenja radi, kod osoba koje ne boluju od karcinoma tri nedelje nakon prve doze vakcine pronađen je nivo antitela od 97 odsto.

  Kadasu osobe obolele od solidnih tumora primile drugu dozu vakcine tri nedelje nakon prve doze, nivo antitela porastao je na 95 posto.

  Među onima koji su trebali da čekaju duže na drugu dozu nije bilo povećanja zaštite.

  Pet nedelja nakon prve doze nivo antitela koji je otkriven iznosio je 43 odsto kod obolelih od solidnih tumora, osam odsto kod obolelih od karcinoma krvnih ćelija i sto odsto kod osoba koje nisu bolovale od nekog karcinoma, što znači da kasnije davanje druge doze nije dovelo do nekog jačanja zaštite kod oboljelih od karcinoma.

  „Ti podaci o odgovoru na vakcinu kod obolelih od karcinoma ukazuju da bi razmak od 12 nedelja između dve doze kod vakcine Fajzer-Biontek mogao da ostavi mnoge obolele od karcinoma izložene riziku teškog oblika kovida-19“, rekli su naučnici.

  U Britaniji se trenutno druge doze vakcina daju stanovništvu s razmakom do 12 nedelja nakon prve doze.

  Zbog toga je naučnica Šiba Iršad, koja je učestvovala u istraživanju zatražila hitno preispitivanje strategije vakcinisanja za osetljive grupe.

  Studijom je bilo obuhvaćeno 205 učesnika i ona još nije prošla naučne recenzije.