Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije nakon Sabora optužio Mila Đukanovića i crnogorsku vlast da su se nameračili na imovinu MCP jer je samo ona ostala neoteta.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio je juče predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i crnogorsku vlast da “nakon što su sve rasparčali i rasprodali hoće da otimaju crkvenu imovinu kako bi je razdelili svojoj mafiji”.

“On (Đukanović) zbog svog egoizma sada hoće da rasparčava i deli crkvenu imovinu, jer je samo to ostalo u Crnoj Gori što nisu oteli i podelili. E neće moći”, kazao je poglavar MCP “Vijestima” nakon Trojčindanskog sabora pred Hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Amfilohije je istakao da se nada da će crnogorska vlast biti dovoljno savesna da povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti:

“Crna Gora je počela da propada kada su utamničili Petra II Petrovića Njegoša na Lovćenu. Usvajanjem ovakvog zakona dotakla bi dno”.

Poručio je da će, ukoliko Vlada ipak ne bude imala razumevanja i ne povuče Predlog zakona, sveštenstvo i verni narod braniti hramove, ćivote i grobove svojih predaka.

“Danas smo se pred bogom zakleli i saborno zavetovali da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje. Ako usvoje ovakav zakon, tako će i biti”, rekao je Amfilohije. Istakao je da su više puta pisali crnogorskoj Vladi tražeći da se obnovi Njegoševa crkva na Lovćenu, ali da od njih nijesu dobili odgovor:

“Srušile su taj hram bogoubice i bratoubice. Mi se nadamo i ovaj sabor se moli i traži od onih koji su danas na vlasti u Crnoj Gori da se isceli taj bratoubilački, bogoubilački duh koji se na Lovćenu odvio, gde je i grb onaj Crne Gore čak uništen i srušen, i da se vratimo Trojičindanskim saborima, da se vrati i crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćen i da se vrati utamničeni vladika Rade u onaj zindan paganski, da se vrati ovome narodu i njegova ljubav i njegova vera u živoga Boga”, kazao je Amfilohije poručujući da mauzolej mogu premestiti i sačuvati negde drugo.

Odgovarajući na pitanja da li najave Aleksandra Vučića da će Srbija preko Venecijanske komisije zamoliti da se ne usvaja Predlog zakona o slobodi veroispovijesti u Crnoj Gori dodatno mogu pogoršati status MCP, kazao je da ga ne zanimaju poruke predsednika Srbije:

“Ne šalje on takve poruke meni, nego svom prijatelju Milu Đukanoviću”.

Upitan da li takve Vučićeve izjave mogu dodatno učvrstiti mišljenje da hramovima u Crnoj Gori gazduje Srbija, kazao je da Đukanović najbolje zna zašto mu prijatelj šalje takve poruke.

“Neka njih dvojica to vide. Oni su prijatelji, to svi znamo”, rekao je Amfilohije.

Trojčindanski sabor juče je u Podgoricu okupio više hiljada građana iz svih crnogorskih gradova.

Počeo je u 9 časova liturgijom koju su služili Amfilohije i episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, mileševski Atanasije, buenosajreski i južno-centralnoamerički Кirilo, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije sa mnogobrojnim sveštenstvom.


Komentara

 1. POLTRONI SE IZŽIVLJAVAJU NAD DOBRIM LJUDIMA, DA BI UDOVOLJILI SVOM NADČINJENOM
  16. јун 2019. 13:23

  Kao što su se Hrvatski i Bošnjački šovinisti izživljavali 1990-tih nad JNA jer su znali da im JNA neće uzvratiti, ali i srpski šovinisti koji su oduzimali oružje JNA, tako se i Mile Đukanović izživljava nad SPC, a poltroniše u vezi sa SAD.

  1. Denis
   17. јун 2019. 08:22

   Šta reče? Vaše licemjerstvo nema kraja. Nije problem što lažete, več što i sami u tu laž vjetujete. Bošnjaci su se nadali da će ih JNA zaštiti, ali se ista u punom kapacitetu stavila na stranu srpskog nacionalizma i počinila veliko zlo nad Bošnjacima. Zbog vaših laži, mitova i ne želeći se suočiti sa istinom i živite u začaranom krugu gdje su "svi protiv vas". Ovo što radi Milo SPC je isto ono što su uradili DB i Srbijanska vlast islamskoj zajednici. Istu su napravili IZ Srbije iako je već postojala IZ u Srbiji. Ovo vam je kladično ono: Ne čini drugom, što ne želiš da čine tebi! Zašto se žalite sada? Ovaj "kodeks ponašanja" ste vi uveli sa gore navedenim primjerom!

 2. 20.Maj 1220.
  16. јун 2019. 17:43

  Mila đetića će srušiti ISTINA i kada Srbi počnu da 20.Maj slave kao DAN DRŽAVNOSTI, jer su tog dana 1220. na saboru u manstiru Žiča svi srpski episkopi (među njima i Zetski) ustoličili Savu na tron prvog srpskog Arhiepiskopa (Autokefalnost dobijena 1219. od carigradskog Patrijarha i Cara), a posle je Arhiepiskop Sava po pravoslavnom obredu miropomazao i krunisao brata Stefana za Kralja svih srpskih zemalja i primorja (od tada Prvovenčani) i potom zajedno proglasili Zakonopravilo za sve zemlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.