Ne radi ništa od metroa do muzeja, sukobi demonstranata i policije: Francuska blokirana generalnim štrajkom, premijer poručio da će građani morati više da rade za veće penzije…

0
Foto: Tanjug/AP

Najmasovniji štrajk sindikata u Francuskoj od 1995. u svom je drugom danu doneo potpuno paralisan javni prevoz, zatvorene muzeje, galerije, kao i sukobe na ulicama.

Sukobi su izbili kada se grupa ljudi koja je nosila maske, obučena u crno, izdvojila i opustošila jednu autobusku stanicu u blizini Trga Republike i porazbijala prozore na radnjama.

Tom prilikom, policija je uhapsila više od 80 ljudi.

“Danas smo shvatili da su ugrožena naša prava. Tu smo da odbranimo svačija prava. Ima mnogo razloga, a reforma penzija je samo jedna. Ta socijalna degradacija traje već godinama”, rekao je jedan od nezadovoljnih građa, prenose mediji.

Predstavnici sindikata poručili su da neće prekinuti štrajk sve dok predsednik Emanuel Makron ne odustane od najavljene reforme penzionog sistema.

“Ja sam blizu penzije i ne bojim se toliko za sebe. Više razmišljam o kolegama koji dolaze za mnom, mom sinu, o novoj generaciji. I po mom mišljenju ne možemo ljudima reći da rade čitav život. Nismo za jednokratnu upotrebu. Nismo predmeti koji se mogu koristiti dok mogu da rade, a zatim ih bacite”, navodi jedna Francuskinja.

Sindikati, koji smatraju da reforma koju predlaže predsednik nudi lošije uslove za penzionisanje i primorava određene kategorije da rade duže, nastavljaju štrajk zbog čega je došlo do kolapsa u saobraćaju.

Veliki broj vozova nije saobraćao, uključujući parisku podzemnu železnicu, a gužve su bile primetne širom zemlje, preneo je AP. Ukinuti su brojni letovi sa aerodroma širom Francuske, nisu radili ni muzeji (Luvr recimo), ni brojne institucije. Štrajkovale su i vatrogasne službe.

Haos, međutim, nije smanjio ton francuskog premijera Eduara Filipea, koji je otvoreno rekao javnosti: “Moraćete da radite duže”.

Iz sindikata su poručili da su spremni da nastave štrajk do Božića.