Ne, ovaj pas nije iskopao rupu na grobu vlasnika kako bi mu bio bliže

0
Foto: Facebook

Fotografija psa na groblju podeljena je na internetu više hiljada puta.

Ona, navodno, pokazuje kako je ova životinja iskopala rupu kako bi bila blizu preminulog vlasnika. Međutim, ta tvrdnja je netačna, javio je AFP.

Na fotografiji je, zapravo, prikazan pas u Srbiji koji je iskopao rupu u zemlji kako bi ostvario što bolje, odnosno, toplije uslove za rođenje štenadi.

Fotografija je postavljena na Fejsbuku 10. januara 2019. godine, i od tada je podeljena više od 21.000 puta.

U opisu fotografije piše: “Pas je iskopao rupu u grobu svog vlasnika koji je upravo preminuo, da bi mogao da bude bliže osobi koju je najviše voleo. Ništa na svetu se ne može porediti sa ljubavlju i odanošću psa njegovom vlasniku”.

Ista fotografija podeljena je i na drugim mestima na Fejsbuku sa sličnom tvrdnjom, na primer, 20. jula 2015. godine i podeljena je 620.000 puta.

Pretragom slika na Guglu pronađena je ista fotografija koju je objavila Fejsbuk stranica nemačke grupe za spasavanje životinja 22. aprila 2015. godine.

Fotografija je jedna od sedam slika u tom Fejsbuk foto albumu koji je napravila ta stranica. Naslov albuma na nemačkom jeziku je: “Porodica pasa nad grobom”.

“Ponekad samo želite da zaplačete i prevučete ćebe preko glave… Ove slike imaju toliko simboličkog karaktera i pokazuju patnju i bedu uličnih životinja u Srbiji”, piše u opisu albuma.

“Napuštena, izložena, gladna i trudna, ovom psu nije ostalo ništa drugo do da iskopa rupu ispod nadrgobnog spomenika i tamo rodi svoje štence”, navodi se.

Slične fotografije istog psa postavljene su na Fejsbuku i u drugom foto albumu jedne od korisnica te društvene mreže u čijem se opisu navodi da je pas bolovao od jednog virusa i izlečen.

Višestruki postovi iste korisnice, pokazuju da je redovno spasavala životinje i nalazila ih na Novom Beogradu.

Njen album dokumentuje život psa i njegovih štenaca u periodu od godinu dana, uključujući i fotografije poseta veterinaru, pasoša za kućne ljubimce, kao i evidenciju o vakcinaciji.