“Ne, ne postoji sporazum sa Austrijom o vraćanju odbijenih tražilaca azila…”

1
BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS / slika iz arhive

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje Zoran Lazarov izjavio je danas da između Srbije i Austrije ne postoji nikakav sporazum o vraćanju odbijenih tražilaca azila iz trećih država i da lider Dveri Boško Obradović ili ne poznaje međunarodno pravo ili obmanjuje građane kada ponavlja “laži o vraćanju migranata”.

“Podsetiću još jednom da ne postoji nikakav Sporazum između Srbije i Austrije o vraćanju odbijenih tražilaca azila iz trećih država. Niti je potpisan prošle godine, niti postoji namera da se naša zemlja na tako nešto obaveže”, naveo je Lazarov u pisanoj izjavi.

Lazarov je dodao da je Srbija potpisala Sporazum o readmisiji sa Evropskom unijom još 2007. godine, a zatim, na osnovu toga, 2010. godine i poseban protokol sa Austrijom.

“Tvrdnja Obradovića da se navedeni Sporazum i Protokol, koji su potpisali njegovi današnji koalicioni partneri, odnosi samo na državljane Srbije predstavlja apsolutnu neistinu. Teško mi je da poverujem da Obradović nije mogao da izdvoji malo vremena i pročita ova dokumenta, jer bi tada video da se u prvom poglavlju Sporazuma o readmisiji sa EU, preciznije članu 3, jasno navodi da se odnosi i na državljane trećih država. Zato sam pre mišljenja da on svesno laže gradjane i obmanjuje javnost iz samo njemu znanih interesa”, rekao je Lazarov.

Lazarov je ponovio da u Srbiju nikada nije vraćen nijedan migrant iz Austrije.

“Radnim aranžmanom jasno je precizirano da, u svakom pojedinačnom slučaju, Austrija mora nesumnjivo da dokaže da je migrant iz trećih zemalja ušao u njihovu zemlju iz Srbije i u tom slučaju za vraćanje je neophodna eksplicitna saglasnost Srbije”, naveo je Lazarov i dodao da radne aranžmane svakako ne potpisuje ministar.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Šta ne postoji sporazum? Pa cela Srbija je videla snimak sa YouTube na kome lik koji je tada bio ministar objašnjava u studiju da je on taj sporazum potpisao sa ministrom iz Srbije koga sada nećemo imenovati a koji ima doktorat.

Comments are closed.