Napisao je knjigu, otvorio „Pandorinu kutiju“ i od tada ne može da pređe ni dva metra bez stroge pratnje. Pisac Roberto Savijano, koji se proslavio knjigom „Gomora“ o funkcionisanju italijanske mafije, po kojoj je snimljena i popularna serija, i posle mnogo godina jedna je od glavnih meta mafije u svom gradu.

„Gomora“ je pretvorila Savijana u jednog od najvećih boraca protiv mafije, ali on ni sam ne veruje da se ta bitka može dobiti.

„Ne mislim da mafija može biti uništena, to je jedna od najdelotvornijih evropskih organizacija“, kaže 39-godišnji književnik, uveren da su se italijanske mafijaške organizacije proširile daleko izvan italijanskih granica.

Ipak, u toj svojoj borbi, vidi i mnogo toga ličnog.

„Pokreću me ljutnja i ambicija. Ambicija da im kažem ‘Ne, niste me slomili’. Dakle, i lično je. A tu je i želja da se te priče ispričaju svetu“, rekao je Savijano.

On već 13 godina živi pod 24-oročasovnom policijskom zaštitom.

„Dvojica su napolju čak i sada dok razgovaramo, ali pokušavam da ne mislim na to“, kaže i dodaje da život pod stalnim nadzorom nije „privilegija, nego tragedija“.

Sva svoja kretanja mora da najavi dva dana unapred kako bi njegovi telohranitelji mogli da pregledaju mesta koja namerava da poseti, prenosi N1.

Znalo se dogoditi i da ga ne puste u avion, jer avio kompanije „strahuju da bi ostali putnici zbog njega mogli da imaju stresno putovanje“. „Takve situacije vas ubijaju“, kaže pisac.

U Italiji je Savijano osoba koja izaziva duboke podele. Levica ga poštuje kao hrabrog intelektualca, a desnica prigovara da „pametuje“ i bespotrebno troši policijske resurse.

Duže je vreme u svađi sa Mateom Salvinijem, liderom kranje desne Lige i ministrom unutrašnjih poslova.

„Nikada nismo imali vladu koja je manje antimafijaška od ove“, rekao je nedavno Savijano.

Salvini mu je odgovorio pretnjom da će mu ukinuti policijsku zaštitu.

Savijano je to doživeo kao upozorenje. „To bi trebalo da me zaplaši. ‘Ako me nastaviš napadati, ostaviću te samog’. Ali mu to neće uspeti“, odgovorio je pisac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.