“Ne možete da trućate…”; “Kakva je to zemlja, gde se ni na sudu ne sme da kaže istina?” – Mustafa Golubić u Solunskom procesu

0

STENOGRAMSKE BELEŠKE SA SVEDOČENJA MUSTAFE GOLUBIĆA NA PROCESU U SOLUNU:

Proces održan pred Prvostepenim Vojnim sudom u sastavu:   

Predsednik suda – pešadijski pukovnik Petar Mišić; sudija – pešadijski pukovnik Mihajlo – Mija Filipović; istražni sudija – potpukovnik Jovan A. Jovanović i zapisničar – kapetan Božidar Katanić.

Sudija, Jovan A. Jovanović: Kako se zovete i odakle ste? 

Golubić: Zovem se Mustafa Golubić, rodom iz Stoca u Hercegovini, star 26 godina, vere muslimanske, u građanstvu student prava u Parizu, neoženjen, niti osuđivan. 

Sudija, Jovan A. Jovanović: Imate li što da dodate svome iskazu koji ste dali naročito određenom isledniku, pukovniku Dunjiću? 

Golubić: Imam da dodam, da mi je major Vulović, kad sam pošao u Švajcarsku, dao ovaj novac kao moj dobar prijatelj. 

(Graja publike da Golubić govori glasnije.)

Golubić: Ne mogu da govorim jače, glas mi je ugušen. Ja sam dobio tuberkulozu. Nada mnom je izvršen zločin i sad ću da kažem zašto.

    Predsednik suda, Petar Mišić: Koliko ste dobili novaca?

    Golubić: Ja, boga mi, ne znam tačno koliko. Mislim 300 do 400 drahmi.

    Predsednik suda, Petar Mišić: Koliko ste puta išli u Švajcarsku?

    Golubić: Išao sam jedanput, a u Francusku sam išao dva puta. Prvi put sam otišao u Švajcarsku sa Krfa, gde sam bio oslobođen regrutnom komisijom 19. februara 1916. godine. U Švajcarsku sam išao kao pitomac Srpske vlade, a s namerom da pripremim teren.

    Predsednik suda, Petar Mišić: Šta vi to govorite? 

    Golubić: Pa hoću da kažem šta je bilo u stvari. Predsednik suda, Petar Mišić: Ne možete da trućate šta vam padne na um. Šta vi mislite?

    Golubić: Ja govorim samo istinu i smem sve da kažem. 

    Predsednik suda, Petar Mišić: Ne smete da kažete! 

    Golubić: Pa kakva je to zemlja, gde se ni na sudu ne sme da kaže istina?

* Deo beleški objavljenih u knjizi Dejana Stojiljkovića “Mustafa Golubić: LJUBAVNIK, OBUĆAR, RATNIK, ŠPIJUN” koja se na poklon dobija uz novogodišnji dvobroj Nedeljnika.

Ovo je prva od pet knjiga iz poklon edicije “Senke nad Balkanom” koje će čitaoci Nedeljnika dobijati u narednim nedeljama

ČITAJTE NOVOGODIŠNJI DVOBROJ NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 26. DECEMBRA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET.

*Napomena: Naredni broj Nedeljnika izlazi 9. januara