Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je da je svako dodatno ulaganje u nauku i istraživanje u Srbiji dobrodošlo, a koje specifične mere i podrške treba uvesti biće predmet rada radne grupe koju će formirati Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja s predstavnicima akademske zajednice.

„Nezavisno od mera koje budu predložene, a potom i realizovane, njihov efekat će se osetiti tek za nekoliko godina“, rekla je Popović za list Danas, povodom najave predsednika Republike Aleksandra Vučića da će se uspostaviti posebna budžetska linija kako bi se popravio plasman Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi.

Ona je rekla da je „međunarodna vidljivost“ Univerziteta u Beogradu porasla otkako je na „Šangajskoj listi“: „dobili smo više različitih ponuda za saradnju, što u Erazmus programu, što u drugim vidovima naučne i nastavne delatnosti“. 

„Zbog pristustva u našim medijima svakog avgusta pruža se prilika da se i šira javnost bolje upozna sa izazovima koji postoje u visokom obrazovanju. Ta vidljivost u domaćoj javnosti ne treba da se svede na navijanje koje vodi do ‘uzdizanja u nebesa’ ili ‘pljuvanja’ sopstvenog tima odnosno univerziteta“, rekla je Popović. 

Prema njenim rečima, „to je ružno u sportu, a neprimereno za visokoškolske ustanove“.

„Nadam se da ćemo izvući neke korisne pouke za naš dalji rad“, rekla je.

Povodom komentara da neki smatraju da bi bilo varanje da se plaćanjem pojedincima da publikuju naučne radove sa afilijacijoj UB obezbedi visok rang na Šangajskoj listi, kaže:

„Kao štos am već rekla, doporinos pojedinih vrhunskih istraživača se može vrednovati na razne načine. Nauku sigurno nećemo ugroziti vulgarizacijom da se rezultati plaćaju po kilogramu objavljenih radova, kvalitet radova mora biti osnova vrednovanja.“

Ona je rekla i da se ne mogu sprečiti „bogati univerziteti po svetu da ‘kupuju’ naučnike, kao što fudbalski timovi kupuju vrhunske igrače“.

Komentara

 1. Predrag m.
  28. avgusta 2019. 11:50

  Ova dama je zalutala u lavirintu gluposti Beogradsko Univerziteta, ali dostojanstveno stoji na braniku odbrane plemenskog upravljanja ovom visokoškolskom ustanovi. Očigledno nije kadra da ponudi vladi Srbije model finansiranja obrazovanja, nauke i tehnologije, pa je bolje da uzme iglu i pletivo gde će pokazati svoje sposobnosti.

 2. Anonimni
  29. avgusta 2019. 11:31

  a da provere radove na Medicinskom fakultetu u K.Mitrovici. Profesori sa izmišljenim podacima morbilli, skaraltina, bruceloza i td.

 3. Dragan
  29. avgusta 2019. 12:28

  Gospođa se rano setila... Valjda je čekala da Vučić preuzme njene nadležnosti pa se učaurila. Sada odlično zna šta i kako treba a gde je dosad bila, odnosno kad je čovek odlazio? Inače jadna poslušnica kao I većina SNS kadrova. Htedoh još nešto da dodam ali je komentarom gospodina Predraga M već sve rečeno. Naknadno pametna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.