Predstavnici opozicije održali su video sastanke sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i predsedavajućom Delegacije EP za Srbiju Tanjom Fajon, tokom kojih su izneli svoje stavove o izbornim uslovima i razlozima za bojkot, odnosno izlazak na izbore 21. juna. Zamenik predsednika Stranke Slobode i pravde Borko Stefanović kaže da je evropskim predstavnicima jasno u kakvim uslovima se održavaju predstojeći izbori.

„To o čemu smo razgovarali je manje-više poznato, pošto svi o tome govorimo u javnosti. Dakle mislim da smo i ja i ostali predstavnici srpske bojkot opozicije, kako nas nazivaju, predstavili kakvo je pravo stanje u Srbiji“, kazao je Stefanović u emisiji Studio Live na N1 i dodao da su u tim razgovorima učestvovali i Vuk Jeremić iz Narodne stranke, Zoran Lutovac iz DS-a i Tamara Milenković-Kerković iz Dveri.

Kako je rekao, izneli su predstavnicima iz EU „realno stanje na terenu“.

„Kao predstavnici, ja bih rekao, prave i jedine opozciije, predstavili smo realno stanje na terenu – nasilje, pritisak na birače, pravljenje spiskova po javnim preduzećima i privatnim firmama, potpunu dominaciju i kontrolu medija“, dodao je.

Na pitanje kave su bile reakcije Bilčika i Fajon, Stefanović kaže da su oni „svesni da je situacija u Srbiji daleko od dobre“.

„Svesni su i nepovoljnog izveštaja Evropske komisije i Fridom hausa o Srbiji, svesni su nalaza Instituta u Bazelu koji je Srbiju proglasio najkorumpiranijom zemljom u Evropi, svesni su sada već tri ozbiljna pisma evroposlanika Verheljiju u kojem se jasno kaže da su izbori daleko od demokratskih, da su opasni i po zdravlje ljudi, a da je stanje u medijima loše i da postoji pritisak na birače“, dodao je Stefanović.

Svi su, naglašava, dobro upoznati sa situacijom u Srbiji.

„Imali smo ovih dana vrlu živu diplomatsku aktivnost, razgovarali smo s predstavnicima EU, sa ambasadorima EU… Nije više pitanje da li je to tačno, pošto svi znaju da je tačno, samo je pitanje šta će se dešavati posle 21. juna sa onima koji su progutali tu naprednjačku udicu, pa izašli na ove izbore, šta će se dešavati sa kvazi skupštinom“, izjavio je Stefanović.

Stefanović je dodao i da je jasno da svi predstavnici EU, uz određenu razliku, su svesni da je Vučić neko s kim moraju da rade na sprovođenju raznih projekata.

„Pre svega u vezi s Kosovom, jer im je on obećao da će taj problem da završi. Njima je potrebna stabilna vlast za to“, kaže Stefanović.

Stefanović kaže i da je „urađena prava stvar“ i da je objašnjeno da je bojkot prvi korak, da to nije cilj, već sredstvo.

„I da nije savršeno sredstvo, ali kad nemamo drugo, želeći da sačuvamo svoje i dostojanstvo ove države… Mi hoćemno da kažemo da je uzurpator go, hoćemo da kažemo da želimo fer izbore. Izveštaji su jasni, jasna je kritika, to se više ne može sakriti. Pitanje je samo koliko ćemo kao narod biti istrajni u borbi i koliko brzo ćemo doći do onog sporazuma koji će obezbediti iole fer i demokratske izbore“, rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao i da se ne ljuti na lidera PSG Sergeja Trifunovića jer je odlučio da taj pokret ipak, izađe na izbore.

„Ne ljutim se na Sergeja, svako je krojač svoje sudbine, ovo su izbori za opoziciju, nisu izbori za vlast. Vrlo je zanimljivo kakvi su to potpisi volšebno nastajali za mnoge liste, da opštine u budućnosti omoguće da se vidi kakvi su to potpisi“, kazao je.

SSP i SzS dodaje, nastavljaju sa pritiscima na vlast.

„Nastavljamo sa okupljanjem opozicije, s preciziranjem naše politike i programa… Mi smo stalno na terenu, pričamo s građanima, koji pozitivno reaguju, ljudima je jasno potpuno kakva je situacija. Jasno je građanima da Vučić nema odgovor na bojkot, jasno je da je vrlo moguće da će izbori vanredni parlamentarni izbori biti i pre 2022. i mi ćemo se boriti za to, a 2022. su predsednički i beogradski izbori. Jasno je već sada da je Vesićeva naprednjačka štetočinska vlast koja davi Beograd na svom odlasku… kao što i naprednjacima u republici, kako pokazuju istraživanja, polako pada popularnost“, zaključio je Stefanović.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-439-od-11-juna/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.