Slika je obišla svet. Kristijano Ronaldo se sprema za konferenciju za štampu i reaguje na dve flašice „koka-kole“ sponzorski pozicionirane da se nađu u kadru ispred svakog fudbalera koji odgovara na pitanja novinara, pa tako i ovog puta kada je taj posao obavljao jedan od najpopularnijih. I Kristijano sklanja flašice iz kadra i na njihovo mesto stavlja vodu.

Novopronađeni promoter zdravog života je izazvo haos na društvenim mrežama, ali to je u današnjem svetu i očekivano.

Baš kao što je u današnjem svetu „postistine“ očekivano da jedan ovakav potez izazove manipulaciju.

Ubrzo su svet preplavili naslovi kako je Ronaldova akcija odgovorna za gubitak vrednosti akcija „Koka-kole“ na berzi za čak 4 milijarde dolare.

I to je baš dobro ilustrativan primer „postistine“.

Tačno je da je Ronaldo sklonio flaše ovog gaziranog pića, tačno je i da su akcije „Koka-kole“ pale za 4 milijarde. Ono što nije tačno je ono što ide ispred 4 milijarde – „čak“; kao i to što ova dva događaja zapravo nemaju nikakve veze.

Ali ta priča je počela da se prenosi. Neli su citirali špansku „Marku“ koja je analizirala podatke „Koka-kole“ na njujorškoj berzi, neki su prenosili pričiu bez izvora, podatak je ušao i u neke kolumne i komentare, gde su se analitičari bavi pitanjem influensera i kako jedan fudbaler iz relativno male zemlje može da ošteti jednu od najmoćnijih multinacionalnih kompanija na svetu. I tako dalje, i tako dalje.

Zahvaljujući analizi Forbsa, međutim, možemo doći da prave slike.

Idemo redom.

Koka-kola ima 4,3 milijarde akcija koje su u trenutku zatvaranja berze u petak 11. juna vredele po 56,16 dolara, što ukupno iznosi 242 milijarde dolara.

U ponedeljak 14. juna, na otvaranju berze cena jedne akcije „Koka-kole“ bila je niža. U 9:40 po istočnoameričkom vremenu, vrednost akcije je bila 55,26 dolara, što je pad od 1,6 odsto, a ukupna tržišna vrednost akcija je pala na 238 milijardi, što je 4 milijarde manje nego u što je bilo u petak.

Kristijano Ronaldo tog ponedeljka pomera flašice „koka-kole“ i izgovara „voda“ tačno u 9:43 po istočnoameričkom vremenu.

Dakle, cena akcije „Koka-kole“ je tri minuta ranije već doživela pad.

Pad akcija se, prema Forbsu, može objasniti na više načina, a nijedan nema veze sa Kristijanom Ronaldom.

Kao prvo, u 9:40 u ponedeljak bio je smanjen obim trgovanja na američkim berzama, pa je recimo Ford doživeo pad od 2 milijarde.

Kretanje cena akcija je, ipak, suviše kompleksno pitanje da bi moglo da se objasni jednim faktorom.

Baš su tog 14. juna akcije „Koka-kole“ bile u ex-dividend statusu, što znači da kada se akcije proglase ex-dividend kupac neće dobiti sledeću dividendu od poslovnaja kompanije, već prodavac. Odnosno akcije koje ne nose dividendu po logici stvari imaće manjui vrednost. Inače, ovaj datum za „skidanje dividende“ je bio najavljen pre više od godinu dana, tako da svakako nema veze sa Kristijanom Ronaldom.

I za kraj još jedan zanimljiv podatak. Od trenutka kada je Ronaldo pomerio flašice (9:43) do zatvaranja berze tog dana, akcije „Koka-kole“ su skočile za 30 centi, što je podiglo ukupnu tržišnu vrednost kompanije za 1,3 milijardi dolara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.