“Ne idite tamo, ne radite tamo, bićete prevareni ili razočarani…”: Nemački dirigent ljutito otkazao koncert sa Beogradskom filharmonijom zbog jedne stavke u ugovoru koji je već potpisao

0
Foto: Profimedia / ilustracija

Nemački dirigent Jun Merkl, čiji je debi sa Beogradskom filharmonijom bio zakazan za 16. i 17. januar u Kolarčevoj zadužbini neočekivano je otkazao svoj dolazak 60 sati uoči prve probe, a zbog grubog kršenja ugovora Beogradska filharmonija će preduzeti zakonom predviđene mere.

Navodno, Merkl je kao razlog za ovako neprofesionalan potez naveo nezadovoljstvo stavkom ugovora koja se odnosi na avio-transport.

“Mesecima sam se radovao debiju u Beogradu”, napisao je dirigent na portalu Slippedisc koji se bavi događajima u svetu klasične muzike, iza i na sceni.

“Nažalost, postojala su neslaganja u vezi sa ugovornim pitanjima koja se nisu mogla rešiti. Već više od 7 nedelja pokušavao sam da postignem konsenzus i dao sam brojne ponude kako bi pronašao kompromis. Nijedna od njih nije dobila odgovor, čak ni delimično pozitivan. Sada osećam da uprava Beogradske filharmonije pokušava da me izda i apsolutno ne poštuje umetnike i goste”, napisao je Merkl.

On je dodao da je otkazao dolazak i da sa Beogradskom filharmonijom neće sarađivati u budućnosti.

“Žao mi je svih prijatelja koji su želeli da posete koncert, ali moj savet je: ne idite tamo, ne radite tamo, bićete prevareni ili razočarani”, napisao je dirigent uz izvinjenje.

Povodom navoda dirigenta, Filharmonija se oglasila na istom portalu, saopštavajući da kao republička budžetska institucija posluje prema striktnim administrativnim pravilima koja su jasno prezentovana gospodinu Merklu u ugovoru koji je pre više meseci potpisao – te da se poštovanje zakona podrazumeva.

“Menadžment Beogradske filharmonije, pored profesionalnih standarda koje poštuje, trudi se da uvaži i privatne zahteve svakog gosta”, navodi se u saopštenju.

“Nažalost, iako su predstavnici gospodina Merkla bili detaljno informisani o našoj poslovnoj praksi, uporno su odbijali da je poštuju. Svi resursi su istrošeni kako bi mu se izašlo u susret, ali kompromis nije moguć ukoliko ste prisiljeni na sivu zonu poslovanja. Čin maestra Merkla rukovodstvo Filharmonije karakteriše kao izraz nepoštovanja prema orkestru, publici, ali i prema srpskim zakonima i celokupnoj zajednici, a njegove pozive na bojkot – kao izuzetno nepristojan i neumetnički gest”, saopštila je Filharmonija.

Brojni umetnici koji su sarađivali sa Beogradskom filharmonijom, dirigenti kao što u Hauard Grifits, Nurhan Arman, Marijuš Smolij i drugi, podržali su Filharmoniju i osudili nekorektno ponašanje dirigenta.

Brzom reakcijom menadžmenta, nekadašnji šef dirigent Uroš Lajović izašao je u susret i preuzeo rukovođenje oba koncerta koji će se održati prema planiranom rasporedu bez daljih izmena.

Jelena Milašinović, PR Beogradske filharmonije, za Blic je potvrdila da Merklu sledi tužba, odnosno da će Filharmonija “preduzeti zakonske mere” zbog ovog kršenja ugovora.

Milašinovićeva je dodala i da Jun Merkl, od kada je odlučio da se na ovaj način oglasi na društvenim mrežama, nije kontaktirao sa Filharmonijom.

On je, naime, dodaje ona, obrisao inicijalnu objavu na Fejsbuku, koja se i našla na portalu Slippeddisc.

“Da li je on kontaktirao Slippeddisc, ili su oni samo preuzeli post, to ne znamo”, rekla je ona.

Na pitanje šta je konkretno bio problem u stavci ugovora koja se. navodno, odnosila na avio-transport, Milašinović je rekla da bi “detaljisanje bilo ispod džentlmenskog nivoa” i da smatra da je potrebno zadržati profesionalnost.

“Čak i u slučaju kada nas umetnikov menadžment tera na kršenje zakona, što nikome ne možemo da dozvolimo”, rekla je ona.