“Ne ide baš sve prema obećanjima…”: Hrvatski vojnici izmešteni iz Iraka, Nemačka povlači deo trupa, a šta će biti sa američkim snagama?

0
Foto: Profimedia

Pripadnici Hrvatske vojske izmešteni su iz Bagdada u Kuvajt, u skladu s odlukom NATO saveza o izmeštanju misije.

U Kuvajt je izmešteno 14 pripadnika Hrvatske vojske, a sedam pripadnika 2. hrvatskog kontingenta kojima je misija završena biće vraćeni u Hrvatsku, prenosi N1.

Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštilo je da prati bezbednosnu situaciju i da će u koordinaciji sa saveznicima donositi odgovarajuće odluke.

Nemačka vojska saopštila je danas da će povući deo svojih vojnika u Iraku gde se nalaze u misiji obučavanja iračkih vojnika i dodala da će njene snage biti prebačene u Jordan i Kuvajt.

Nemački kontingent od oko 30 ljudi nalazi se u Badgadu i Tadžiju severno od glavnog grada Iraka.

Odluka je doneta zbog tenzija izmedju SAD i Iran posle ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija u petak kod Bagdada.

A u američkoj vojsci, čija je akcija i ubrzala ova kretanja oružanih snaga u Iraku, vlada blaga zbunjenost, piše Gardijan.

Odmah nakon ubistva iranskog generala Sulejmanija i iračkih decidiranih zahteva za napuštanje njihove zemlje, snage Koalicije koja se bori protiv islamske države u Iraku, potvrdile su da će pripreme za napuštanje položaja otpočeti odmah.

Tom prilikom je poslato pismo iračkom ministarstvu odbrane, međutim, već sutradan je potvrđeno da situacija na terenu nije baš kao što je obećano.

Zvaničnici iz Pentagona potvrdili su medijima da “to pismo nije baš napisano kako treba”, a izjavili su i da je pismo nepotpisano, poslato greškom.

Irački zahtevi da američke snage napuste tu zemlju se nastavljaju.