Ne, Fejsbuk vam neće isključiti nalog ako se ne registrujete na “Facebook Protect”: “Ovaj program je namenjen isključivo borcima za ljudska prava, novinarima i političarima…”

0

Informacija koja se pojavila u pojedinim medijima da će Fejsbuk zaključati profil onima koji se do 12. novembra ne registruju preko programa “Facebook Protect” nije tačna.

Naime, “Facebook Protect” je bezbednosni program koji pomaže da se zaštite osobe koji su u visokom riziku da postanu online mete zlonamernog hakovanja naloga na ovoj društvenoj mreži, ali i na Instagramu.

Među njima su pre svega borci za ljudska prava, novinari i politički zvaničnici. Program je prvobitno pilotiran u SAD 2019. godine, a sada je počeo da se primenjuje u više zemalja širom sveta, među kojima je i Srbija.

Osobe koje Fejsbuk u Srbiji prepozna kao moguće mete zlonamernih hakera će ovih dana dobiti informaciju o “Facebook Protect” programu uz uputstvo kako da se registruju.

„Registracijom na Facebook Protect imamo mogućnost da pratimo potencijalne pokušaje hakovanja i omogućimo jaču zaštitu nečijeg Facebook naloga. Reč je dvofaktorskoj autentikaciji, što je jedna od najvažnijih bezbednosnih funkcija koja sprečava zlonamerno pristupanje zaštićenom nalogu bilo iz brauzera ili mobilne aplikacije koje Facebook ne prepoznaje. Facebook stalno traži načine da ostane korak ispred ‘loših momaka’. Iako možda nikada nećemo moći da uhvatimo svakog od njih, ovaj program je jedan od nekoliko koraka koje preduzimamo kako bismo zlonamerno hakovanje naloga maksimalno onemogućili,“ rekao je za “Nedeljnik” Džejkob Turovski (Jacob Turowski), direktor Odeljenja za javne politike Centralne i Istočne Evrope u Fejsbuku.