“Ne davimo Beograd” razgovarao sa OEBS-om: “Bojkot je prvi korak u borbi za slobodu i demokratiju…”

1
Foto: Medija centar Beograd

Predstavnici inicijative “Ne davimo Beograd” predstavili su Misiji za procenu potreba OEBS-a razloge zbog kojih smatraju da ne postoje uslovi za slobodne i fer izbore u Srbiji i zašto je bojkot “prvi korak u borbi za slobodnu i demokratsku Srbiju”, preneo je N1.

“Predstavnicima Misije objašnjeno je da su glavne odlike naprednjačke vlasti pretnje, pritisci i nasilje prema neistomišljenicima, skoro potpuna kontrola i zloupotreba medija, partijsko preuzimanje pravosuđa, kao i ucene i ekonomsko ugnjetavanje velikog broja građana”, navodi se u saopštenju “Ne davimo Beograd”.  

Ta “četiri ključna stuba autoritarne vlasti”, kako su ocenili, dovela su do toga da u Srbiji nema uslova za slobodne i poštene izbore.  

“Takođe, predstavnici Misije upoznati su sa iskustvima Inicijative i zloupotrebama koje su se dešavale na izborima za gradsku skupštinu grada Beograda 2018. godine, kada su se gradska izborna komisija, Upravni i Ustavni sud oglušili o sve prigovore i žalbe uložene u vezi s tim izbornim nepravilnostima, propustivši tako da zaštite izborna prava građana”, dodaje se u saopštenju.

Kako se dodaje, Misiji je “potcrtana nužnost jasnog određenja i priznanja evropskih partnera da Srbija ima velike probleme sa stanjem građanskih sloboda”, te da se u današnjim uslovima ne može govoriti o regularnim izborima.  

Svrha Misije za procenu potreba OEBS-a je, kako navodi ta inicijativa, da proceni predizborno okruženje i pripreme za parlamentarne izbore, a na osnovu procene bi trebalo da preporuči da li će se “rasporediti aktivnost vezana za predstojeće izbore i koja vrsta aktivnosti najbolje odgovara lokalnim potrebama”.

1 KOMENTAR

  1. Радити на омасовљењу иницијативе и делегитимисати ову власт.

Comments are closed.