“Ne dam na Teodosića, on ne zaslužuje takav tretman. Sa tim sudijom sam u ratu još od igračkih dana…”: Đorđević o isključenju u prvoj četvrtini utakmice

0
Profimedia

Trener Virtusa iz Bolonje, legendarni košarkaš reprezentacija Jugoslavije i bivši selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Saša Đorđević pričao je u razgovoru za Sport klub o klupskim ambicijima i ciljevima usled pandemije koroanvirusa, praznim tribinima u arenama širom Italije i Evrope, ali i, najsvežije, isključenju u prvoj četvrtini u prvenestvenom meču protiv Dinamo Sasarija, što mu se kako je rekao nikada nije desilo u karijeri.

„Prvo sam napravio namerno tehničku grešku, što imam običaj ponekad da radim, da bih podigao ekipu kada ne ide kako bi trebalo. Sve što je usledilo, ima drugačiju pozadinu. Protestovao sam zbog nedosuđenog faula nad Milošem Teodosićem. Nije prvi put tako, jednostavno se ne evidentira oštro udvajanje, što nije u redu. Onda mi je drugi arbitar svirao, što je automatski značilo da je utakmica završena za mene. Sa njim dugo ‘ratujem’, još iz igračkih dana. Teodosić nije zaslužio takav tretman, morao sam da odreagujem”, rekao je Đorđević.

On je istakao da usled trenutne epidemiološke situacije koja potresa čitav Stari kontinent nije lako, niti zahvalno da priča o “zacrtanim klupskim ciljevima.

„Igramo u uslovima ogromnog hendikepa, pred praznim tribinama. To se posebno odnosi na utakmice u kojima smo oficijelno domaćini. Izostaje ogroman entuzijazam, energija navijača, mnogo nam nedostaju. To nije slučaj baš kod svih rivala, ali mi smo i te kako pogođeni”, rekao je Đorđević.

„Čak četiri od pet susreta u našoj dvorani, izgubili smo, računajući i poslednji protiv Sasarija. Za razliku od duela u gostiuma, koje smo u najvećem broju slučajeva, rešavali u našu korist. To je jedna specifična situacija sa kojom moramo da se izborimo. Definitivno, navijači nam mnogo znače, a bojim se, da nećemo u skorije vreme, moći na njih da računamo. Ekipi mnogo nedostaje karakterističan ambijent na tribinama u Bolonji”, dodao je on.

Pored naših, Teodosića i Markovića, Virtus je za sezonu spakovao izuzetno respektabilan sastav, sve sa poslednjim pojačanjem, Markom Belinelijem.

„Uvek je to mač sa dve oštrice, kada imate nova imena, pa treba pregurati proces uklapanja, uigravanja, sastavljanja, učenja…ima mnogo stvari koje morate da pregurate do određenog kvalitativnog nivoa”, rekao je Đorđević.

Košarka se igra i u, ova, neizvesna vremena. Đorđević je istakao da je sve podređeno aspektu kovida, kao i da je atmosfera atipična i da prilično remeti rutinu, što utiče i na fizičko i na mentalno zdravlje.

“I to već dugo traje. Računajući i nezavršenu proteklu sezonu, pa pripreme, probleme sa igračima pozitivnim na virus. Ni Virtus to nije letos mimoišlo. Ima odloženih utakmica u prvenstvu, evropskim takmičenjima. Primera radi, još ne znam kada ćemo igrati sa Trstom, da li su i kada će prebroditi teškoće sa zaraženim igračima”, rekao je Đorđević.

Broj odloženih utakmica se samo povećava, pa se s pravom postavlja pitanje kako će se i kada odigrati, ali i regularnosti čitave sezone u ovakvim zdravstvenim okolnostima.

„Nekim ključnim stvarima, ovaj sport bi trebalo da se bavi institucionalno i na vreme. Ne vidim koristi da se na takve teme oglašavaju treneri, igrači… Mi možemo da pričamo, mediji to prenose i, to je to. Uostalom, ako su neki zaboravili, bilo je tema o kojima sam pričao i pre tri godine, izuzetno važnim za košarku i odnose, ali nisam primetio da je nešto urađeno. Uvek imam svoje mišljenje o raznim stvarima, ali ne komentarišem šta su drugi rekli“, rekao je Đorđević.

„Virtus uvek ne koristi čarter letove za utakmice Evrokupa, sve zavisi od saobraćajnih veza. Na Kubanj, za duel sa Lokomotivom, tako smo putovali. I za predstojeći meč u Monte Karlu (Monako), biće dnevna čarter varijanta. Naravno, poštujemo sve mere – preporuke, pa se sve svodi na hotel, gde smo svi u jednokrevetnim sobama, dvoranu, aerodrom, ništa više”, zaključio je Aleksandar Saša Đorđević u intervjuu za Sport klub.