Krizni štab odlučuje o Novoj godini: Povećanje broja zaraženih u poslednja tri dana, “podnošljiva” epidemiološka situacija, kaže Lončar

0
Beta/(AP Photo/Yorgos Karahalis)

U Srbiji će danas zasedati državni Krizni štab za borbu protiv korona virusa, ali je malo verovatno da će postojeće mere biti pooštrene.

Kako je najavio, imunolog Srđa Janković, biće zatraženo da se ne organizuju dočeci Nove godine, a da je minimum koji zahtevaju da se okupljanja dozvole samo vakcinisanima.

Kon: “Ne da imam nešto protiv nevakcinisanih, nego samo o njima mislim”

“Očekujem da se jasno saopšti ljudima i svim članovima Kriznog štaba, kakva je situacija, kakva je pretnja i da li smo mi zaista pripremljeni za sve informacije koje stižu iz sveta. Iz sveta stiže da je omikron varijanta do sada pokazala najveću sposobnost prenošenja i najveću dominaciju za jako kratko vreme. Činenica je da je prekrila Ameriku za svega dve nedelje. Ubrzala je prenos u Velikoj Britaniji četiri puta, što se pokazalo i u brojkama od 122.000 dnevno. Kod nas je importovan slučaj i mi nemamo dokaze prenošenja među našim stanovništvom, ali je to neminovno”, kaže dr Predrag Kon za Kurir.

U Francuskoj će od 3. januara rad od kuće biti obavezan za sve kojima posao to dozvoljava, a javna okupljanja biće ograničena na 2.000 ljudi za događaje u zatvorenom prostoru.

“U poslednji tri dana imamo vrlo jasno povećanje broja. To će se ubrzati. Ne možemo da očekujemo da ćemo biti drugačiji od drugih zemalja, samo je pitanje vremena potrebno da se taj intenzitet aktivnosti poveća”, rekao je Kon.

Prema zvaničnim podacima od ponedeljka, 27. decembra, u Srbiji je korona virus odneo još 27 života, a registrovano je još 1.249 novih slučajeva zaraze od 13.574 testiranih.

Sednica Kriznog štaba će se održati danas.

“Zahtev je teško izneti. Zbog cele situacije. Ja ne govorim o argumentima ostalih. Govorim o argumentima sa medicinskog aspekta. Propusnice su napravljene da zaštite upravo one koji su najogorčeniji. Ja ne da imam nešto protiv nevakcinisanih, nego samo o njima mislim i tražim načina da im priđem. Satirem se od toga da objasnim ljudima, da ovo nije nikakav atak na njihove slobode. Ovo je pokušaj čuvanja njihovog zdravlja”, kaže Kon.

Lončar: “Podnošljiva epidemiološka situacija”

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji “podnošljiva” ali da je pitanje dana kada će brojevi novozaraženih početi da rastu zbog pojave novog soja korona virusa omikrona.

Lončar je za televiziju Pink izjavio da će Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa održati sastanak danas u 16.00 sati ali nije precizirao koje teme su na dnevnom redu.

Prema njegovim rečima, “država je obezbedila sve što je do nje” za borbu protiv epidemije – vakcine, lekove i bolničke kapacitete, a na gradjanima je odgovornost da se pridržavaju mera i da se vakcinišu.

Povodom slabog odziva za vakcinaciju protiv korona virusa, Lončar je rekao da bi, možda, “da smo pričali da ih nema dovoljno, da je potrebna veza da bi se dobile vakcine, procenat vakcinacije bio 100 posto”. Ukazao je da “država nije mama i tata” da gradjanima odredjuje šta treba da rade već da to ostaje na njihovoj savesti.

Ministar zdravlja je ponovo apelovao na gradjane da se vakcinišu protiv korona virusa.