Ne, Čerčila nikada nije šamarao Voja Tankosić, nije bio sin kralja Milana, a ni Titov otac: Svi mitovi o Čerčilu među Srbima

1
EPA/STR

Neverovatan splet mitova u srpskoj istoriji stvoren je u vezi sa Vinstonom Čerčilom, jednim od najznačajnijih britanskih političara 20. veka.

Čerčil je kao mlad novinar napisao jedan tekst o Srbiji u vrlo negativnom tonu i to je navodno izazvalo poručnika Vojislava Tankosića da ga istuče prilikom Čerčilovog dolaska u Beograd.

Kasnije je, opet navodno, to loše iskustvo uticalo da „mrski Vinston“ u odlučujućem trenutku stane na stranu Narodno oslobodilačkog pokreta i „izda“ kraljevsku dinastiju Karađorđevića.

Kada je postalo jasno da je ta teorija neutemeljena, otišlo se dalje, a prema drugim, vrlo prisutnim teorijama može se izvući teza da je Josip Broz Tito bio unuk kralja Milana Obrenovića.

Jer je Čerčil bio kraljev navodno vanbračni sin, a Tito Čerčilov sin.

Jedini problem za čitavu ovu teoriju – osim proste matematike i logike – je to što Čerčil nikada nije bio u Beogradu.

“Te 1910. kada je oficir srpske vojske navodno šamarao britanskog ministra u sred kafane, Čerčil jeste putovao u Istanbul, ali brodom, ne vozom. Kada je stvaran taj mit, događaj je namerno smešten u 1910. godinu, čime je smanjena proverljivost i pokušana obmana neupućenih građana“, objasnio je za Nedeljnik istoričar Dejan Ristić.

1 KOMENTAR

  1. Kakve budalaštine. Sada očekujem da istoričar izmisli da se negde priča da su Nemanjići vanzemaljci pa onda to naučno demantuje.

Comments are closed.