NBA draft 2022.

    0

    NBA draft 2022, 76. izdanje godišnjeg drafta Nacionalne košarkaške asocijacije, održaće se 23. juna 2022. u u 20h po lokalnom vremenu u Barklis centru (Bruklin, Njujork), koji je domaćin NBA drafta deveti put zaredom. Ovogodišnji NBA Draft označava povratak na uobičajeni termin u junu mesecu, posle kasnijih termina 2020. i 2021. zbog COVID-19 pandemije. Na Draftu učestvuje svih 30 NBA timova, a Orlando Medžik je posle pobede na Draft lutriji 17. maja obezbedio pravo na prvog pika na NBA draftu 2022. Draft se odvija u dva kruga i predstavlja 58 pikova umesto uobičajenih 60, jer su Čikago Bulsi i Majami Hit ostali bez prava izbora u drugom krugu drafta zbog kršenja NBA pravila o terminu pregovora u prelaznom roku prošlog leta.

    Osnovni  uslov da igrač bude draftovan je da ima 19 godina do datuma drafta na kom učestvuje. NCAA igrači se smatraju kvalifikovanim pošto su igrali najmanje godinu dana na svom koledžu/univerzitetu ili u školi. Drugi način je da je igrač potpisao i igrao u ligi koja nije NBA, kao što je NBA G liga, Overtime Elite (OTE) ili da je igrao van SAD, uz ispunjavanje pomenutih uslova o uzrastu i potrebnoj dužini igračkog staža.

    Karakteristike svih učesnika na NBA draftu 2022. po abecednom redu dostupne su na NBA 2022 Draft Prospects | NBA.com, gde možete pronaći i profesionalni profil velikog srpskog talenta, devetnaestogodišnjeg Nikole Jovića.