(Beta) – Nemačka vlada saopštila je da su specijalističke laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom novičok iz sovjetskog vremena.

Nemačka vojna laboratorija prethodno je potvrdila postojanje te supstance u uzorcima uzetih od Navaljnog.

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert rekao je da je Organizacija za zabranu hemijskog oružja takođe dobila uzorke uzete od Navaljnog i da preduzima korake da ih testira u svojim referentnim laboratorijama.

Navaljnom je pozlilo u rusiji na domaćem avio letu, 20. avgusta, kada je avion prinudno prizemljen da bi opozicionar bio primljen u bolnicu u Sibiru. Odatle je dva dana kasnije prebačen u Nemački gde se od tada leči. Berlin traži od Rusije da ispita taj slučaj.

Zibert je i danas ponovio zahtev Nemačke da Rusija da objašnjenje za to što se desilo opozicionaru.

Kremlj je demantovao bilo kakvu zvaničnu umešanost u taj slučaj optužujući Zapad da pokušava da ocrni Moskvu. Kremlj optužuje Nemačku da odugovlači da sarađuje sa ruskim zahtevima da im pomogne u istrazi i da odbija da im pošalje uzorke nalaza o trovanju iz nemačkih laboratorija.

Navaljni je držan u indukovanoj komi više od nedelju dana i lečen protivotrovom pre nego što su bolnički zvaničnici pre nedelju dana rekli da mu se stanje dovoljno poboljšalo da mogu da ga izvedu iz kome.

Ne zna se kada će berlinska bolnica Šarite gde se leče izdati novi izveštaj o njegovom stanju.

Rusija je ranije navela da ruski lekari nisu našli tragove otrova na uzorcima Navaljnog i traže od nemačkih vlasti da im dostave sve njihove nalaze i uzete uzorke da oni provere.

Komentar(1)

  1. ivo
    14. септембар 2020. 13:23

    Rusima sankcije celog sveta.Isto i onima što su u Turskoj ubili novinara u ambasadi.Sotone!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.