(Beta) – Osuđeni ruski opozicionar Aleksej Navaljni izjavio je da su ga zatvorske vlasti ponovo prebacile u samicu, drugi put ovog meseca, jer je tri sekunde hodao ne poštujući naredbu da stavi ruke na leđa.

Navaljni, najglasniji kritičar predsednika Rusije Vladimira Putina koji izdržava zatvorsku kaznu od 11,5 godina za kršenje uslovne slobode, prevaru i nepoštovanje suda, objavio je sinoć na Tviteru, preko advokata, da je zbog kršenja pravila poslat pet dana u samicu.

Vodeći ruski opozicionar, koji tvrdi da su vlasti fabrikovale sve optužbe protiv njega da bi ga držale iza rešetaka što je duže moguće, naveo je da nije odmah postupio po naredbi da stavi ruke iza leđa kada je 15. avgusta hodao do samice, u koju je tada prebačen na tri dana jer nije zakopčao dugme na košulji.

„Ovim tempom, ovo (samica) će postati moje stalno mesto boravka“, naveo je 46-godišnji opozicionar, čiji Tviter nalog prati oko tri miliona korisnika te društvene mreže.

Navaljni, koji je samicu opisao kao „pakleni ormar“, ocenio je da je „direktiva očigledno došla iz Moskve“.

„Čak i po standardima ruskog zatvora, poslati nekoga u samicu zato što svega tri sekunde nije držao ruke iza leđa je previše“, dodao je.

Navaljni je u junu premešten u zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem, u selu Melehovo u Vladimirskoj oblasti, oko 250 kilometara istočno od Moskve.

On je uhapšen u januaru 2021. po povratku iz Nemačke, gde se pet meseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj. Dok je bio van Rusije, osuđen je na dve i po godine zatvora zbog navodnog kršenja uslovne slobode, a u martu ove godine na još devet godina, za prevaru i nepoštovanje suda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.