Naučnici upozoravaju na novi soj kovida sa “ekstremnim brojem mutacija”: Prvi slučaj identifikovan u Bocvani, još šest u Južnoj Africi…

  0
  (Beta/AP Photo/Michael Probst)

  Naučnici upozoravaju na novu varijantu koronavirusa, sa “esktremno velikim brojem mutacija”. Takozvani soj “B.1.1.529” prvi put je identifikovan u Bocvani, a šest slučajeva je pronađeno i u Južnoj Africi. Naučnici su istakli da nova varijanta može da izazove nove i veće talase obolelih, prenosi Gardijan.

  Genomskim sekvenciranjem do sada je potvrđeno deset slučajeva u tri zemlje, ali je ova varijanta izazvala ozbiljnu zabrinutost među nekim istraživačima jer određeni broj mutacija može pomoći virusu da izbegne imunitet.

  Varijanta “B.1.1.529” ima 32 mutacije u šiljastom proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da podstakne imuni sistem protiv kovid-19. Mutacije u proteisnkim šiljcima mogu uticati na sposobnost virusa da inficira ćelije i širi se, ali i otežati imunološkim ćelijama da napadnu patogen.

  Pored Bocvane i Južne Afrike, jedan slučaj je identifikovan u Hongkongu, kod putnika koji se vraćao iz Južne Afrike.

  Doktor Tom Pikok virusolog sa “Imperijal koledža” u Londonu, objavio je detalje nove varijante napominjući da „neverovatno velika količina šiljastih mutacija sugeriše da bi to moglo predstavljati problem”.

  Pikok je istakao da bi istražvanje novog soja “trebalo pratiti zbog tog užasnog profila šiljaka“, ali je dodao da se može ispostaviti da je to „čudna grupa“ koja nije baš prenosiva.

  „Nadam se da je to slučaj“, naglasio je Pikok.

  Doktorka Mira Čand, direktorka za kovid centra Agencije za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva, kaže da u partnerstvu sa naučnim telima širom sveta Agencija stalno prati status varijanti Sars-CoV-2 kako se pojavljuju i razvijaju širom sveta.

  „Pošto je u prirodi virusa da mutiraju često i nasumično, nije neobično da se pojavi mali broj slučajeva sa novim skupovima mutacija. Sve varijante koje pokazuju dokaze o širenju se brzo procenjuju“, rekla je ona.

  Prvi slučajevi ove varijante prikupljeni su u Bocvani 11. novembra, a i potom u Južnoj Africi, tri dana kasnije. Kod putniku u Hongkongu je slučaj identifikovan i pored činjenice da je 36-godišnj putnik imao i negativan PCR test. On je u Južnoj Africi boravio od 22. oktobra do 11. novembra. Po sletanju je nalaz najpre bio negativan, dok je pozitivan nalaz dobio 13. novembra, dok je bio u karantinu.

  Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Univerzitetu Kembridž, rekao je da je rad u njegovoj laboratoriji otkrio da su dve mutacije na “B.1.1.529” soju povećale infektivnost i smanjile prepoznavanje antitela.

  „To svakako brine, imajući u vidu osnovu prisutnih mutacija“, rekao je on.

  „Međutim, ključno svojstvo virusa koje je nepoznato je njegova zaraznost, jer se čini da je to prvenstveno pokretalo delta varijantu”, dodaje.

  Profesor Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku “UCL”, smatra da se veliki broj mutacija kod ovog soja očigledno akumulirao u „jednom naletu“, što sugeriše da je možda evoluirala tokom hronične infekcije kod osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, verovatno nelečeni pacijent sa HIV/sidom.